emlak

SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2,türkce dersi test soruları

SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2)

 

1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünlü daralması örneklenmez?

a)      Seni, sokağın başında bekliyorum.

b)      Gelmiyorum diye çok üzüldü.

c)      Düşünüyorum da ne söylesem boş.

d)      Bilmiyorum, ama gitsen daha iyi olur.

e)      Nedense, o çocuğu hiç sevmiyor.

 

2.            Bir bulut gibi sarmalayıp

Ilıkça örterken üstümüzü gece

Biriktirir yer altı suları gibi

Acının ince sızısını içimize

Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a)      ünsüz benzeşmesi

b)      ünlü düşmesi

c)      ulama

d)      kaynaştırma

e)      ünsüz yumuşaması

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a)      Kitabın kapağını açmadan sınava gelmiş.

b)      Bu soruyu farklı görüşle çözmüş.

c)      Neyi var nesi yoksa elden çıkarmış.

d)      Senin olayı bulduğunu sanmıyorum.

e)      Duyduğuma göre, kapısını kimse açmıyormuş.

 

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde, ünsüz benzeşmesi örneklenmez?

a)      Çocuk, aniden caddeye fırlamıştı.

b)      Bunları, yemekten sonra konuşuruz.

c)      Saçlarını sıfır numaraya kazıtmış.

d)      Hala çalışmamakta ısrar ediyorsun!

e)      Bu sabaha sütçü gelmedi mi?

 

5.            Geceyi gündüzü biliyor

Dört mevsimi, rüzgarı, karı

Ay ışığına bayılıyor,

Ama kötülemiyor karanlığı

Alnında mutluluğun gururu

Bu dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a)      Kaynaştırma

b)      Ünlü düşmesi

c)      Ünlü daralması

d)      Ünsüz yumuşaması

e)      Ünsüz sertleşmesi

 

6.            Aşağıdaki cümlelerde altı çizili harflerden hangisi, kaynaştırma harfi değildir?

a)      Bu konudaki düşüncesi farklıydı.

b)      Bu sözleri duymayı istemiyordu.

c)      Bu oyunu bize kim öğretecek?

d)      Anılarını yeniden tazeledi.

e)      Binanın ön cephesi sarmaşıktan görünmüyordu.

 

7.            Can atardı

Daracık sokaklarda

Tek başına köşe kapmaca

Yüreği ellerinde

Oynamaya

Verilen diz

Bu dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a)      ses artması

b)      ünsüz benzeşmesi

c)      ulama

d)      ünlü düşmesi

e)      ünsüz yumuşaması

 

8.            Aşağıdakilerden hangisinde, ünsüz benzeşmesi örneklenmemiştir?

a)      Bazı sözcükler dilimize Arapça’dan geçmiştir.

b)      Onunla birlikte gitmelisin.

c)      Sevinç, topraklardaki su gibi yüreklere sinmişti.

d)      Salonu menekşe kokusu kapladı.

e)      Köyde bu olaydan sonra onu sıkça aradım.

 

9.            Dilimizde iki heceli birtakım sözcüklere dar ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki ünlüler düşer.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kuralı örnekleyen bir sözcük yer almaz?

a)      Koca çınar sabaha kadar devrildi.

b)      Gönül bu, nice ağrılara dayanmadı ki…

c)      Elleri böğründe kaldı, bu haberi alınca

d)      Bu kuşku, beynimizi kemiriyordu.

e)      Akşama doğru günün boynu büküldü.

 

10.          Hissederim bu acıyı

Her perşembe nedense

Niçin beynimden çıkmaz

Gecelerin karanlığında sular

Dizelerinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a)      n – m değişmesi

b)      ünsüz türemesi

c)      ünlü düşmesi

d)      ünsüz benzeşmesi

e)      ünsüz yumuşaması

 

CEVAPLAR: 1.c    2.e    3.d   4.c    5.e    6.c    7.b    8.d    9.b    10.d
Kaynak: www.odevkonusu.blogcu.com izni ile alınmıştır

YORUM KÖŞESİ






× 1 = yedi