ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE

ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE
Anadolu:
Küçük Asya. İlk çağlardan itibaren Anadolu’ya (güneşin doğduğu yer) anlamına gelen “Anatolia” denirdi. Anadolu, bir yarımada oluşu, uygun iklimi, doğal yapısı sebebiyle her devirde cazibe merkezi durumunda olmuştur. Karain ve Beldibi mağaraları, Çayönü, Çatalhöyük, Hacılar, Truva, Alişar ve Alacahöyük, Anadolu’nun tarih öncesi geçmişini aydınlatan önemli merkezleridir.Eski çağlardan beri birçok kavim Anadolu’ya göç ederek yerleşmiş veya Anadolu’yu işgal etmişlerdir. Bunların başlıcaları: Hititler, Frigler, İyonlar, Urartular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılardır.Henüz yazının bilinmediği döneme tarih öncesi çağlar (prehistorik) denir.1. Türkiye’nin Tarih Öncesi Dönemlerini Aydınlatan Merkezler Tarih Öncesi Çağlar (Prehistorik Devirler):1. Taş ÇağıÜç dönemde incelenir.a) Eski Taş / Kaba Taş (Paleolitik Çağı) > (M.Ö. 600.000 -10.000)b) Orta Taş / Yontma Taş (Mezolitik Çağı) > (M.Ö. 10.000 – 8.000)c) Yeni Taş / Cilâlı Taş (Neolitik Çağı) > (M.Ö. 8.000 – 5500)a) Eski Taş / Kaba Taş (Paleolitik Çağı) (M.Ö. 600.000 -10.000)Bu devri yaşayan insan toplulukları ilkel bir göçebe hayat sürmüşlerdir. Ağaç kovuklarında, mağaralarda ve nehir yataklarında yaşayan insanlar tabiatta hazır bulduklarıyla, avcılık ve balıkçılıkla geçinmişlerdir.
 (Avcı ve toplayıcı). Ateş bulundu ve kullanıldı.Türkiye’de Eski Taş Devri:Antalya’da Karain, Beldibi ve Belbaşı Mağaraları Anadolu’da bu döneme ait önemli merkezlerdir.b) Orta Taş / Yontma Taş (Mezolitik Çağı)(M.Ö. 10.000 – 8.000) İnsanlığın toplayıcılık ve avcılıktan üretime geçiş yaptığı dönemdir. Hayvanlar evcilleştirilmiştir. Buzul çağları sona ermiş, yeryüzündeki iklim koşulları günümüz iklimine dönmeye başlamıştır. Türkiye’de Orta Taş Devri:Antalya’da Beldibi Mağarası, Göller yöresinde Bardiz, Samsun’da Tekkeköy, Ankara çevresinde Macunköy bu devre ait önemli merkezlerdir.c) Yeni Taş / Cilâlı Taş (Neolitik Çağı) (M.Ö. 8.000 – 5500) Tarım hayatı başlamış, köyler kurularak yerleşik hayata geçilmiştir. Topraktan kap-kacak yapılır ve seramik sanatı başlar. İlk yerleşim birimleri oluşturulur. Hayvanlar evcilleştirilir ve bitki liflerinden elbiseler yapılır.
ilk dînî inançlar ortaya çıkar. İlk ticaret başlar. Ataerkil bir düzen kurulur. Köleci toplum yapısı ortaya çıkar. Günümüzün sosyal yaşam biçimi oluşur. Türkiye’de Yeni Taş Devri:Konya’da Çatalhöyük, Diyarbakır’da Çayönü, Gaziantep’te Sakçagözü önemli merkezlerdir.İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yeri olarak Konya – Çatalhöyük kabul edilmektedir. İlk üretim ve ticaret yeri de Diyarbakır – Çayönü kabul edilir.2. Taş-Bakır (Kalkolitik) Çağı (M.Ö. 5500-2500)Taş devrinin sonlarına doğru maden keşfedilmiştir. İlk kullanılan maden bakırdır.Türkiye’de Kalkolitik Devir:Çanakkale’de Truva, Burdur’da Hacılar, Yozgat’ta Alişar, Çorum’da Alacahöyük’tür.3. Maden Çağı (M.Ö. 2500-1200)a) Bakır Devri: İlk kullanılan madenler, işlemesi kolay olduğu için bakır, altın ve gümüştür.b) Tunç Devri: Bakılar kalayın karışması sonucu elde edilen daha sert madendir. Silah yapımında kullanılmıştır. İlk şehir devletleri bu dönemde ortaya çıkmıştır (Sümer, Akad, Babil, Mısır ve Hititler gibi.c) Demir Devri: Bu dönemde toplumlar arası iletişim ve ticaret gelişmiştir. Türkiye’de Maden Devri:Anadolu’da üretim artmasına paralel olarak ticaret gelişmiş, toplumsal ilişkiler hızlanmıştır. Yazı, Asurlu tüccarlar tarafından Türkiye’ye getirildi.Anadolu’da ilk yazılı belgeler Kayseri yakınlarındaki Kültepe’de bulundu. Böylece Anadolu’da tarih çağları başladı (M.Ö. 2000).
Bu içerik internet kaynaklarından yararlanılarak sitemize eklenilmiştir

Önceki İçerikTwitter Coştu Bir Kere
Sonraki İçerikZAMAN VE TAKVİM
PAYLAŞ
CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.