Koronavirüse Karşı Geliştirilmekte Olan Türk Aşı Çalışmaları Hangi Aşamada?

Tüm dünyada tehlikeli bir durum haline gelen Covid 19 (korona virüs) salgınını sona erdirmek için birtakım çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Kısa sürede dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, bilim insanlarının bu tehlikeyi bir an önce bitirmek için laboratuvarlarda ciddi çalışmalar yapmalarına sebebiyet vermiştir. Bu konuda Türkiye’de aşı çalışmalarına başlamıştır.

Peki koronavirüse karşı geliştirilmekte olan Türk aşı çalışmaları hangi aşamada diye soran kişilere bu konu hakkında yazılan açıklamalar ile bir kanıya varmaları mümkün olacak mıdır? Araştırma merkezleri ile küresel ilaç üreticileri, korona virüs salgınını bitirebilmek için Covid 19 aşıları üzerinde çalışmalar yaparak, bu anlamda sona doğru gidilen bir tablo çizilmektedir. Bu çalışmaları sürdüren ülkelerden biri olan Türkiye, aşı geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.

Korona virüsü bitirmek için çalışmalar yapan Kayseri Erciyes Üniversitesi laboratuvarında ilk aşının insan deneylerine başlama çalışmalarına yaklaşıldığı belirtildi. Covid 19’a karşı geliştirilen aday aşının Faz 1 çalışmalarına devam eden Türk bilim insanları, bu aşının ilk dozunu kasım ayında 44 gönüllü kişi üzerinde denenmesi yapıldı. Yapılan aşıların kişiler üzerinde önemli bir yan etkisi bulgusuna rastlanmaması ile ikinci doz uygulaması yine gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlandı. Türk aşı uygulamasının ikici dozu Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi olan İKUM laboratuvarında devam ediyor.

“Emin Adımlarla Hareket Ediyoruz “

Gazetecilerin “Koronavirüse karşı geliştirilmekte olan Türk aşı çalışmaları hangi aşamada “sorularına cevap geldi. Bu konuda bir açıklama yapan İKUM Müdürü Doçent Doktor Zafer Sezer, 1300 sayısına ulaşan klinik araştırmanın sona geldiğini belirtti. Doç. Dr. Zafer Sezer “Covid 19’a karşı geliştirmekte olduğumuz yerli aşı Türkiye’de bir ilk olmuştur. 44 gönüllü kişi üzerinde denenmesi yapılan aşı adayının ilk doz uygulaması sona erdi. Emin adımlarla hareket ediyoruz. Şu ana kadar kişiler üzerinde önemli bir bulguya rastlanmadı. Bu aşıları yaparken kişileri gruplara ayırarak aşılamalarını yaptık. Yine aynı şekilde Faz 1’in hepsi gerçekleştirilecek “şeklinde açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Uğur Şahin’de Yerli Aşı Çalışmalarına Devam Etmektedir

Öte yandan Türk bilim insanı olan Profesör Doktor Uğur Şahin, son olarak Almanya’da kurucu ortağı olduğu BioNTech’i (Bio teknoloji firması) ürettiği ‘BNT162b1’ isimli aşı adayının da üçüncü kademe denemelerine geçildiği bildirildi.

Aşı RNA temelli olup, koronavirüsü aktif halden çıkaran şekeri enzimleri ile bağlayıcı- alımlayıcı İmmünoglobulin G antikorları aktif hale getirmeyi, hücre seviyesinde bağışıklık tepkisi oluşturan CD4+ve CD8+ glikoproteinleri çoğaltmayı planlıyor. Koronavirüse karşı geliştirilmekte olan Türk aşı çalışmaları hangi aşamada sorularına Türk bilim insanı Profesör Doktor Uğur Şahin bu şekilde cevap vermiştir.

Çin ülkesinde Fosun Pharma, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Pfizer ilaç firmalarının üretim lisansını elde ettiği aşı adayının dünya genelinde 30 bin kişi üzerinde gönüllü olarak denenmesi planlanıyor.

Önceki İçerikKetojenik Beslenme
Sonraki İçerikMenopoz
PAYLAŞ
CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.