TÜRKSAT Uydu Frekansı Ayarlama Nasıl Yapılır?

TÜRKSAT 4A uydu frekans ayarları eskiden çok zorken artık kolay bir hale geldi. Basit arayüzü sayesinde frekansları teknik servis çağırmadan kendiniz kurabilirsiniz. Frekans ayarı ilk uydu kurulumunda, kanalların frekansları değiştiğinde veya herhangi bir kanal silindiğinde yapılır.

Frekans ayarı yapabilmek için ilk olarak tüm kanal listesini silmeniz gerekiyor. Sildikten sonra menüye girerek uydu listesini açtığınızda TÜRKSAT 42 E seçeneğini seçin ve kanal arama kısmına gelerek arama seçeneklerinde TÜRKSAT 4A frekans bilgisini girin. Bu yaptığınız işlemlerle kanal taraması yapabilirsiniz. Eğer bu aramayı tüm kanallar için yapmak istiyorsanız tarama yapmadan önce tüm kanal listesini silebilirsiniz. Bu işlemi yapmadığınızda, tüm kanallardan 2 tane olacaktır. Sadece bir kanalın frekansı değiştiyse veya olmayan bir kanalı yüklemek istiyorsanız manuel arama yapmalısınız. Manuel aramaya geldiğinizde yüklemek istediğiniz kanalın frekansını girerek kanalı yükleyebilirsiniz.

İlk defa kurulum yapacaksanız menüden TÜRKSAT 2A/3A seçeneğini seçerek kanal aramaya başlayabilirsiniz. Televizyon modeline göre yapacağınız işlem farklılık gösterse de genellikle menüde karşınıza çıkan uydu veya kurulum seçeneklerinin altında kanal arama çıkıyor. Uydu ve kurulumun altına inerek “yeni” seçeneğini seçiyoruz ve frekans bilgileri girerek arama başlatıyoruz.  Arama sonucunda herhangi bir kanal bulunamazsa, yazılım güncellemeleri yapılmamış olabilir. Ancak güncelleme yoksa, fabrika ayarlarına dönerek tekrar deneyebilirsiniz.

TÜRKSAT 4A Frekans Ayarı

TÜRKSAT 4A uydu ayarlamak için frekans listeleri birçok yerde veriliyor. Yüklemek istediğiniz kanalın frekansını bularak kullanabilirsiniz. Kanal arama yaparken frekans, polarizasyon ve sembol oranı doğru girilmelidir. Eğer bilgileri doğru girerseniz kanal listeniz otomatik olarak yüklenecektir.

Bazı uydularda frekans güncelleme ve değiştirme ayarları otomatik olarak yapılabiliyor. Bunun için TÜRKSAT Kanal Güncelleme Sistemi’ne girmeniz gerekiyor. Bu sisteme uyumlu uydu alıcıları veya uydulu televizyonlarda daha kolay şekilde frekans ayarlama yapabilirsiniz.  Ayrıca bulunduğunuz konuma göre de paket halindeki şebeke arama frekanslarından yararlanabilir ve toplu şekilde kanal listesi yükleyebilirsiniz.

TÜRKSAT Uydusunu Otomatik Güncelleme

TÜRKSAT uydularının otomatik olarak güncellenmesi için 2 farklı yöntem var. Bunlardan biri verilen otomatik frekans ayarlarını girerek kanalların uydu cihazı tarafından otomatik olarak yapılmasını sağlamaktır. Ayrıca kanalların bulunduğu frekansları elle tek tek taratarak da kurulum yapabilirsiniz.

Uydunun otomatik olarak güncellenebilmesi için Türkiye ve Avrupa’dan TÜRKSAT Tanıtım, Türkiye’nin doğusundan veya yurtdışından güncelleme yapacaksanız da Türkiye ve Orta Asya’dan TÜRKSAT Paket otomatik kanal arama değerleri elle girilerek kurulum yapılmalıdır. Bu durumlarda şebeke arama seçeneğinin de seçili hale getirilmesi gerekiyor.

Tek tek kanal eklemek istiyorsanız uydu alıcınızda kurulum veya ayarlar menüsüne giderek tek kanal arama seçeneğini seçmeniz ve uydu bölümünde TÜRKSAT 42 E seçmeniz gerekiyor. Otomatik olarak güncel kanallarınız yüklenecektir.

TÜRKSAT Kanallarının Eksik Olması

Kanal arama yaptığınız halde kanallarınız eksik geliyorsa, Türkiye ve Avrupa’dan TÜRKSAT Tanıtım ve Türkiye ve Orta Asya’dan TÜRKSAT Paket frekanslardan uydu sinyalinizi daha da iyileştirmek için LNB ayarlarını yapabilir ve küçük işlemler ile daha kaliteli sinyaller alabilirsiniz.

Kanalların eksik yüklenmesinin sebebi LNB ayarları veya çanak anten çapınızdır. LNB ayarlarını ve TÜRKSAT 4A çanak anten kurulumunu yaptığınız takdirde kanallarınız daha sorunsuz çalışacaktır. TÜRKSAT Kanal Güncelleme sistemiyle uyumlu uydularda frekans ayarı yapmanıza gerek kalmadan kendisi otomatik olarak yüklenir.

TÜRKSAT 42 E Kurulumu

Uydu alıcısına veya marka modeline göre kanal arama işlemi değişir. Kanal tarama menüsünden uydu taramaya gelerek TÜRKSAT 42E seçip tarama modunda tüm kanalları seçili hale getirerek tarama başlatabilirsiniz. Tarama sonrasında, kanal listesi otomatik olarak güncellenir.

Eski uydu alıcılarında güncel olmayan birçok kanal frekansı vardır. Bunları düzeltebilmek için manuel olarak da frekans ayarlama yapabilirsiniz. Uydu alıcınıza göre otomatik tarama elle arama veya manuel arama seçerek uygun frekanslar girilir. Seçilen kanalın sembol oranı ve polarizasyon bilgisi girildiğinde uydu alıcısına kanal eklenir. Kanal taraması, TÜRKSAT şebeke tarama parametreleri kullanılarak da yapılabiliyor. Menüye giderek tek kanal arama seçeneğinden de frekans girilebilir.

TÜRKSAT uyduları seçilerek batı kapsamına girenler için girilecek frekans değeri 12380, sembol oranı ise 27500 olmalıdır. Polarizasyon V-Dikey konumuna getirilmelidir. Doğu kapsamında olanlar için ise frekans değeri 11747, sembol oranı 27500 değerine göre ayarlanır ve polarizasyon bilgisi Y-Yatay olarak ayarlanır.

TKGS Nedir?

TKGS, TÜRKSAT A.Ş. tarafından güncel frekans bilgilerinin yayınlandığı ve otomatik olarak işlendiği bir sistemdir. Kanal arama yöntemiyle yapılan güncellemeler her zaman başarılı sonuç veremiyor. Bazıları bu frekans ayarlama işlemlerini teknik servis çağırmadan halledemeyebiliyorlar. Bu durumlarda otomatik olarak frekans ayarlaması büyük kolaylık sağlıyor.

Uydudan yayın yapan kanalların frekansları değişebiliyor veya yeni bir kanal eklenebiliyor. Aynı zamanda yayın hayatı sona eren kanalların silinmesi için de yine TKGS kolaylık sağlıyor.

TÜRKSAT 4A Eksik Kanal

TÜRKSAT 4A frekans ayarlama ile bazen eksik kanal yüklemesi olabiliyor. Tüm kanalların bulunmadığı durumlarda, LNB ayarlarının yanlış olması veya çanak antende sorun oluşması gibi durumlar söz konusu olabilir. Aynı zamanda kablolarda çatlama veya eskime gibi durumlar da kanalların doğru yüklenmemesine sebep olabilir.

Şiddetli rüzgâr veya yağmur gibi hava olaylarından dolayı çanak yönü de bozulmuş olabilir. Bu da eksik kanal yüklenmesine neden olabiliyor. Eksik kanal olmasının bir diğer sebebi ise uydu alıcısının arızalı olmasıdır. Televizyonun içinde dahili uydu alıcısı olarak veya harici uydu alıcılarında arıza yapabilir. Bu sorunu çözmek için ilk olarak farklı bir uydu alçısı denenmeli ve aynı sorun yaşanmıyorsa uydu alıcısının arızalı olduğundan emin olarak yeni bir alıcı alınmalı veya tamir edilmelidir.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.