Cloud Computing Nedir?

Teknoloji dünyasında son günlerin en popüler konusu Cloud Computing’i, Workcube E-İŞ Sistemleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Açıkel Turhan’ın kaleminden okuyun..
Bulutların üzerinde iş yapmak; Cloud Computing
Eğer IT dünyasını yakından takip eden biriyseniz son yıllarda IT sektöründe Cloud Computing (Bulut Bilgi İşlem) kavramından daha popüler bir kavram olmadığını da mutlaka bilirsiniz. Web’in ikinci büyük dalgası olarak adlandırılan ve gelecekte iş dünyasına yön verecek en önemli kavramlardan biri olarak önümüzde duran Cloud Computing, internet üzerinden bir servis olarak sunulan bilgi teknolojileri kaynaklarının kullanımı ve geliştirimi olarak tanımlanıyor.
Bu kaynaklar “kullandıkça öde” modeliyle işletmelerin kullanımına sunuluyor ve işletmelerin IT için ayırmaları gereken finans ve iş gücü kaynağını minimuma indiriyor.
Cloud Computing başlı başına bir IT outsourcing hizmeti aslında.
Dünyayı çalkalayan bu kavram artık ülkemizde de çok konuşulur hale geldi. Bulut Bilgi İşlem için ekonomik ve sosyal motivasyonlar çok yüksek seviyede. İş dünyası daha önce hiç olmadığı kadar hız ve çeviklik istiyor. Kriz baskısı altındaki iş dünyası hem IT için fazla para harcayamıyor hem de iş süreçlerini, maliyetlerini kontrol altında tutmak için bir bilgi sistemine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor. Hızda, değişime ayak uydurmada işletmelere çok düşük kullanım maliyetleri ile büyük fayda sunan Cloud Computing uygulamaları ise altın çağını yaşıyor. Bulutlar üzerindeki başarı hikayelerine her hafta yenileri ekleniyor.
Diğer yandan yazılım dünyasındaki dinazor teknolojilerin sahibi dünya devleri bir yandan bu konuda mesafe katettiklerini çeşitli vesileler ile duyursalar da el altından yönlendirdikleri (güya) bağımsız danışmanlar ve köşe yazarları Cloud Computing ve onun içerisinde yer alan SaaS uygulamalarının tehlikelerini sayıp döküyorlar.
Workcube olarak %100 web tabanlı teknolojiye sahip yazılım çözümlerimizle müşterilerimize hem satış hem de kiralama modeliyle yazılım hizmeti sunuyoruz. Ne sadece Cloud Computing üzerine yoğunlaşmış şirketler gibi %100 savunucu ne de eskimiş teknolojiye sahip dinazor yazılım şirketleri gibi %100 yerici durumdayız. İster satın alarak olsun ister kiralayarak savunduğumuz tek şey var; günümüz dünyasında bilgi teknolojileri olmadan küçük büyük hiçbir işletmenin başarılı olması mümkün değil ve hangi şekilde olursa olsun işletmeler artık %100 Web tabanlı teknolojilere yatırım yapmak zorunda.
Özetle Cloud Computing konusunda IT profesyonellerinin kafası epey karışık durumda. İşte kafaya takılan sorular ve cevapları.
Bulut (Cloud) kavramı nereden geliyor?
Bulut Bilgi İşlem kavramının bulut elementi internet için kullanılan bir metafor. Hem network diagramlarında çoğunlukla bu şekilde sembolize edilmesi hem de soyut anlamda kompleks alt yapı uygulamalarını adeta bir bulut gibi örterek gizlemesi sonucu internet için bu kavram kullanılmaya başlanmış.
Bulut Bilgi İşlem Nedir?
Bulut Bilgi İşlem ölçeklenebilir, gerçek zamanlı, internet tabanlı teknoloji servis ve kaynaklarını ifade eden bir kavram. Bulut bilgi işlem kavramı Software As a Service (SaaS), Web 2.0 ve 2005 yılından bu yana ortaya çıkan diğer teknoloji trendleri ile bütünleşik bir kavram.
Geleneksel iş uygulamalarının çok komplike ve pahalı olması bulut bilgi işlemin gelişiminin önünü açtı. Geleneksel yazılımların yanı sıra bu yazılımlar için gereken veri merkezi, kesintisiz enerji, soğutma, bant genişliği, network ağı, serverlar, veri depolama çözümleri gibi ek yükler de işletmelerde önemli iş gücü ve finansal kaynak gerektiriyordu. Bir de her departmanda veya şirket biriminde farklı farklı yazılımların ve donanımların kullanıldığı düşünüldüğünde bu işleri yönetmenin ne kadar zor olduğu daha da ortaya çıkıyor.
Cloud Computing söz konusu olduğunda ise, kurumsal iş yazılımınız şirketiniz bünyesinde değil, bir veri merkezi üzerinde barınıyor. Bulut üzerinde herhangi bir yazılım kullanmaya başladığınızda sadece login oluyor ve parametrik ayarlamaları şirketinize göre yaparak hemen sistemi kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Cloud Computing yani bulut pazarlamanın en büyük gücü işte burada yatıyor. Hızlı, pratik ve zahmetsiz.
En önemli konulardan biri de Bulut Bilgi İşlemin maliyetinin çok düşük olması. Öncelikle yazılım lisansları, yazılımı uygulayacak projeciler ve geliştirimciler, yazılımı yönetecek ve yaşatacak IT profesyonelleri için para ödemek zorunda kalmayacağınızdan maliyet otomatikman düşüyor.  Yazılım upgradeleri otomatik olarak yapılıyor ve hemen kullanabiliyorsunuz. Sizin işletmenize özel herhangi bir geliştirim yapıldıysa bile bu sistemi kullanan tüm diğer işletmelerin de kullanımına açılan bir fonksiyon haline geliyor. Tabi bu aynı zamanda bulutlar üzerindeki yazılımların fonksiyonlarının ve güvenliğin sürekli gelişiminin ve güncelliğinin de bir garantisi oluyor.
Yazılımı kullanmak için herhangi bir şey satın almanız gerekmiyor. Belli kullanıcı sayılarına özel fiyatlandırılan aylık abonelik bedeli ödemek bulutlar üzerinde iş yapabilmek için kafi. Artık insan kaynaklarından CRM’e, muhasebeden finansa tüm yazılım çözümleri bulut üzerinde kullanıma açılabiliyor ve dünyada binlerce işletme yazılım ihtiyacını bu şekilde karşılıyor. “Ben standart bir yazılım kullanmak istiyorum, şirketime göre özelleştirmelere ihtiyacım yok, üstelik bu iş için ayıracak bütçem de yok ama bir yazılım ile işlerimi düzene sokmaya ve geliştirmeye ihtiyacım var” diyorsanız Cloud Computing tam size göre. Basit, hesaplı ama etkisi büyük…
Bulut Bilgi İşlem’in Özellikleri Neler?
• Çok hızlı kullanıma alınıyor, bu sayede değer üretmesi de çok hızlı oluyor.
• Herhangi bir başlangıç masrafı veya finansal yatırım ihtiyacı yok.
• Yazılım kullanımı için alınan eğitim, destek v.b. hizmetler için sabit bir bedel yerine kullandıkça öde yöntemi geçerli.
• Hizmet ihtiyacınızı sadece yazılım sunan firmadan değil, bu sistemi sizin gibi kullanan binlerce kişi veya kurumdan karşılama ihtimaliniz de var.
• Bulut üzerinde aynı çözümü kullananlar çok geniş bir kullanıcı networku oluşturuyor ve birbirleriyle direkt iletişime geçebiliyorlar.
• Yazılımda parametrik tanımlamalar dışında şirketiniz için özelleştirme yapma imkanı oldukça sınırlı.
• Çoğu işletmede 1-2 ay içerisinde %100 aktif biçimde kullanılmaya başlanıyor.
Bulut Bilgi İşlem Sadece Yazılımı mı Kapsıyor?
Cloud Computing konusunda 3 farklı kategoride veya bunların bileşenleri şeklinde kullanım anlaşması yapılabiliyor.
1. Infrastructure as a Service:
Bu seviyede sanal server, barındırma, depolama ve network hizmetleri abonelik sistemiyle kullanılabiliyor. Örneğin, Amazon bu konuda Elastic Compute Cloud ve Basit Depolama hizmetleri veriyor.
2. Platform as a Service:
Teknolojik donanım altyapısı için gereken her şey işletim sistemi, donanım, load balancing ve dahası platform başlığı altında yapılan anlaşmalarla internet üzerinden kullanılabiliyor. Microsoft’un Azure yatırımları bu amaca hizmet için gerçekleştiriliyor.
3. Software as a Service:
Web tabanlı kurumsal veya son kullanıcıya hitap eden yazılımlar yine abonelik sistemiyle internet üzerinden kullanılabiliyor. Kurumsal pazarda CRM, ERP, Finans ve Muhasebe, İnsan Kaynakları Yönetimi yazılımlarının bu şekilde kullanımı tüm dünyada hızla artıyor.
Özlem Açıkel Turhan
Workcube E-İŞ Sistemleri A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
www.workcube.com
Kaynak:

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.