IMF'siz Türkiye'ye dünyadan güvenoyu

Türk Hazine’si, IMF anlaşmasının rafa kalktığı günün hemen ertesinde yurt dışı piyasalardan güvenoyu aldı.
2010 yılına 30 yıllık tahvil ihracıyla başlayarak dünya piyasalarında şov yapan Türk Hazine’si, IMF anlaşmasının rafa kalktığı günün hemen ertesinde yurt dışı piyasalardan güvenoyu aldı.
Türkiye’nin IMF beklentisi olmadan kredibilite testine çıktığı 11 yıl vadeli eurobond satışına bir dakika içinde 2.5 milyar dolarlık talep geldi. Hazine 1 milyar dolarlık borçlanma planlarken, ilerleyen saatlerde ABD piyasalarının da açılmasıyla toplam talep miktarı borçlanma tutarının kat ve kat üzerine çıktı. Bankacılar toplam talep miktarının yaklaşık 5 milyar dolarla satış miktarının 5 katına yakın olduğunu belirtti. 2021 vadeli dolar cinsi tahvil ihracına Bank of America- Merrill Lynch, Barclays Capital ve RBS aracılık ederken yıllık faiz miktarının 5.75 olduğu kaydedildi.
PİYASALAR SAKİNLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ
Hazine, 2010 yılında uluslararası sermaye piyasalarında 8.4 milyar TL (yaklaşık 5.5 milyar dolar) tutarında tahvil ihracının yapılmasını öngörüyor. Hazine ocak ayında 2 milyar dolar büyüklüğünde, 30 yıllık dolar cinsi eurobond ihracı gerçekleştirmişti. Öte yandan, Türkiye’nin yoluna bir IMF anlaşması olmadan devam edeceğinin yaygın görüş haline  gelmesinin ardından yurt içi piyasalar dışarıya odaklı seyire döndü. IMF ile stand-by görüşmelerinin sona erdiği haberinin piyasalar üzerinde etkisi olmazken, dün de yatay seyir gözlendi. Gün boyu yatay seyir izleyen piyasada, ABD verisiyle dolar, Euro karşısında değer kaybederken, yurt içinde dolar 1.5360 ile önceki günkü seviyesinden işlem gördü. Borsa ise ABD verileriyle yurt dışındaki satışlara paralel günü yüzde 0.71 düşüşle günü 52.376 puandan kapattı.
Dış basın: Türkiye kendi kaynağını yaratır
Türkiye’nin IMF ile stand-by anlaşmasını askıya alması dünya basınında da büyük yankı uyandırırken, yapılan yorumlarda ‘Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı olmadığı’ belirtildi. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yayımlanan bir analizde, Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelerin sona ermesinin Ankara için hayati bir önem taşımadığına ve ülkenin kendi kaynağını yaratacak kadar güçlü olduğuna dikkat çekildi. Analizde “Ocak ayındaki 30 yıl vadeli devlet tahvili satışına büyük talep gören Türkiye, kendi kendine kaynak yaratabileceğini ve IMF ile imzalanacak anlaşmanın büyük bir önem taşımadığını gösterdi” denildi.
FT: ACİL FONA İHTİYAÇ KALMADI
Gazetenin haberinde Türkiye’nin bankacılık sistemnin güçlü olduğu ve kredi derecelendirme kuruluşları son zamanlarda ülkenin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yaklaştırıldığına dikkat çekildi. Financial Times da IMF, ekonomik şartlarının iyileştiğini belirtti. Bazı analistlerin görüşlerine yer veren FT, ‘acil dış fonlara ihtiyacı kalmayan AK Parti hükümetinin 2011 seçimleri öncesinde kendisini IMF gözetiminden kurtardığı’ belirtildi.
Komşuda 1 haftada ikinci büyük grev
Borç krizindeki Yunanistan’da hükümetin ekonomik önlemler paketini açıklamasından bu yana, grevler ve sert gösteriler birbirini izliyor. Yunanistan’ın en büyük iki sendikasının düzenlediği bir hafta içindeki ikinci 24 saatlik genel greve, yüz binlerce kamu çalışanı katıldı. Yunanistan’da hükümetin kemer sıkma politikasını kınamak üzere kamu sektöründe çalışanların greve gitmesi sonucu ulaşım felce uğradı, okullar ve hastaneler kapandı.
Kaynak: www.internethaber.com

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.