Vitaminler Hakkında bilgi, hangi vitamin sağlığımız için hangi yönden yararlıdır, Vitaminlerin vücuttaki fonksiyonları nelerdir, vitaminler ne işe yarar, vitaminlerin vücutaki fonksiyonları nedir, Eksiklik Belirtileri nelerdir, vitamin eksikliği

A Vitamini (Retinol) ne işe yarar
——————————————————————————–
A Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir.Balıkyağında, karaciğerde, tereyağı ve kremada, peynirde, yumurta sarısında bulunur.Sonradan A vitamini (retinol) ne dönüşecek olan Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunur.A vitamini karaciğerde depolanır. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır.Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir. Vitamin A miktarı Retinol Equivalant ile ölçülür.
Vücuttaki Fonksiyonları
· Sağlıklı deri ve saçlar için gereklidir.
· Diş, dişeti, ve kemik gelişiminde önemli rol oynar
· Normal iyi görme de ve gece görme de etkilidir.
· Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
· Akciğer, mide, üriner sistem ve diğer organların koruyucu epitelinin düzeninde rol oynar.
Eksiklik Belirtileri
· Gece körlüğü
· Xerophthalmia ( korneanın anormal kuruması ve kalınlaşması = göz kuruluğu)
· Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme
· Akne (sivilce) oluşumunda artış
· Yorgunluk
· Diş, diseti ve kemiklerde deformiteler
Aşırılık ve Zehirlenme Belirtileri
· Karaciğer bozuklukları
· Mide bulantısı ve kusma
· Saç dökülmesi (saçlar çabuk kopar)
· Başağrısı
· Eklem ağrıları
· Dudak çatlamaları
· Saç kuruluğu
· İştah kaybı
Beta Karoten Aşırılığı ve Zehirlenme Belirtileri
Avuçlarda ve ayak tabanlarında ciltte sarı-kavuniçi renk değişikliği.
Çocuklarda zehirlenme 300000 Retinol Equivalant A vitamini alımıyla oluşur. Yetişkinler de ise genellikle günde 100000 Retinol Equivalant A vitamininin aylar boyu alınması ile oluşur.
E VİTAMİNİ
Yağda eriyen bir vitamindir. En önemli görevi A vitaminin yok olmasını önlemektedir. Gerek erkekte, gerekse kadında kısırlığın E vitamini eksikliğinden ileri geldiği öne sürülür. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar.
Başlıca kaynaklar; çimlendirilmiş buğday, tohumlu besinler, soya fasulyesi yağı, arı sütü, ceviz. İkinci derecedeki kaynaklar; marul, su teresi, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulaf.
Tıp, sağlık, güzellik , Vitaminler , E Vitamini , E Vitamini kim , E Vitamini nerede , E Vitamini ne , E Vitamini nedir , E Vitamini nasıl , neden E Vitamini , niçin E Vitamini , ne için E Vitamini , E Vitamini anlam , E Vitamini sebep , E Vitamini açıklama , E Vitamini bilgi , E Vitamini hakkında , E Vitamini yapılır , E Vitamini hakkında bilgiler…
D VİTAMİNİ
D Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Daha çok iki şekilde bulunur.Bunlardan aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur.Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdır.Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir.
Vücuttaki Fonksiyonları
· İnce barsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur.
· Raşitizmi önler
· Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler.
· Postoperatif kas kasılmalarını önler.
· Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder.
· Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar.
Henüz kanıtlanmamış olası etkileri:
Artrit, yaşlanma belirtileri ,sivilce,alkolizm, kistik fibrozis uçuk ve herpes zoster tedavisi, kolon kanserinin önlenmesi.
Vitamin D alınımına dikkat edilmesi gereken durumlar:
· Güneş ışığı bakımından yetersiz bölgelerde yaşayan çocuklar.
· Yetersiz gıda alan ve fazla kalori yakan kişiler
· 55 yaşın üzerindekiler, özellikle menapoz sonrası kadınlar.
· Emziren ve hamile kadınlar.
· Alkol veya uyuşturucu kullananlar.
· Kronik hastalığı olanlar, uzun süredir stress altında olanlar, yakın geçmişte ameliyat geçirmiş olanlar.
· Mide-barsak kanalının bir kısmı ameliyat ile alınmış olanlar.
· Ağır yaralanma ve yanığı olan kişiler.
Eksiklik Belirtileri
· Raşitizm: (Çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık)Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik.
· Osteomalazi (yetişkinlerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık) kaburga kemiklerinde,omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler.
Aşırılık ve Zehirlenme Belirtileri
· Yüksek kan basıncı
· Mide bulantısı ve kusma
· Düzensiz kalp atışı
· Karın ağrısı
· İştah kaybı
· Zihinsel ve fiziksel gelişme geriliği
· Damar sertliğine eğilim
· Böbrek hasarları
B1 VİTAMİNİ
B grubu vitaminlerin birçok çeşidi vardır. Bunların 12`si önemlidir. Ancak alınan besinde B1, B2 ve B3 vitaminleri varsa ötekiler de var demektir. Bira mayasında B12 vitamini dışında tüm B grubu vitaminler vardır. Suda eriyen B1 vitamini iştahı önemli oranda etkiler; besinin sindirilmesine yardım eder ve bedeni enfeksiyona karşı korur. Sinir dokularının normal çalışması için gereklidir. Bu vitamin eksikliği nasıl anlaşılır? Çabuk yorulma, çabuk öfkelenme, asabiyet, unutkanlık, kaslarda ve baldırlarda ağrı, sık kalp atışı, bacaklarda şişme, çocuk seslerine katlanamama, iştahsızlık, yorgunluğa karşın uyuyamamak B1 vitamini eksikliğine işaret edebilir. Rafine edilmiş unlu maddeler yendiği oranda bu vitamine gereksinim artar. Tütün, alkol, şeker B1 vitaminini yok eder. Aldığı karbonhidratlı besinlerden yararlanabilmesi için bedenin bu vitamine gereksinimi vardır.Bu vitamin;
kuşkonmaz, lahana, havuç, kereviz, hindistancevizi, hindiba, greypfrut, limon, maydanoz, nar, turp, şalgam yaprağı, su teresi, bira mayası, çimlendirilmiş buğday, akdarı, soya fasulyesi, yulaf, mısır, muz ve kargo pirinçte bulunur.
Tıp, sağlık, güzellik , Vitaminler , B1 Vitamini , B1 Vitamini kim , B1 Vitamini nerede , B1 Vitamini ne , B1 Vitamini nedir , B1 Vitamini nasıl , neden B1 Vitamini , niçin B1 Vitamini , ne için B1 Vitamini , B1 Vitamini anlam , B1 Vitamini sebep , B1 Vitamini açıklama , B1 Vitamini bilgi , B1 Vitamini hakkında , B1 Vitamini yapılır , B1 Vitamini hakkında bilgiler…
B2 VİTAMİNİ
Suda eriyen bu vitamini beden B1 vitaminine oranla daha kolay depo edebilir. Beden karbonhidratlı besinleri enerjiye çevirmek için B1 ve B2 vitaminlerini aynı zamanda kullanır. Gözlerde yanma ve kuruluk, dudaklarda çatlama, ayak altlarında yanma, kulakta ve burunda pullanma, titreme, sersemlik, hareketlerde ağırlaşma, sindirim bozukluğu, saç dökülmesi, dilde ülserleşme B2 vitamini eksikliğinin belirtileridir.
B2 vitamini özellikle bira mayasında bulunur. Diğer kaynaklar; soya fasulyesi ve unu, buğdaylı maddeler, fındık, yerfıstığı, elma, lahana, havuç, ıspanak, greypfrut, kayısı, badem, yulaf, arpa, domates, hurma, şeftali, erik, pirinç, mısır, karnabahar v.b Işık bu vitamini kolaylıkla yok eder.
Tıp, sağlık, güzellik , Vitaminler , B2 Vitamini , B2 Vitamini kim , B2 Vitamini nerede , B2 Vitamini ne , B2 Vitamini nedir , B2 Vitamini nasıl , neden B2 Vitamini , niçin B2 Vitamini , ne için B2 Vitamini , B2 Vitamini anlam , B2 Vitamini sebep , B2 Vitamini açıklama , B2 Vitamini bilgi , B2 Vitamini hakkında , B2 Vitamini yapılır , B2 Vitamini hakkında bilgiler…
B3 VİTAMİNİ
Bu vitamin nişastalı ve şekerli maddelerin sindirimi için gereklidir. Kan dolaşımında, karaciğerin sağlıklı çalışmasında, bazı tür baş ağrılarında, zor işitmede yararlıdır. B3 vitamini eksikliğinde şu belirtiler görülür: Endişe, çevrede ses seda yokken sesler işitmek, sersemlik, huzursuzluk, dermansızlık, unutkanlık, diş etlerinde yumuşama, dilde şişme ve kırmızılık.
Bu vitamin;
çimlendirilmiş buğdayda, buğday kepeğinde, bira mayasında, pateteste, domateste, havuçta, fındıkta, cevizde, erikte ve mercimekte bulunur. Şeker ve nişastalı maddeler yendikçe bu vitamine gereksinim artar.
Tıp, sağlık, güzellik , Vitaminler , B3 Vitamini , B3 Vitamini kim , B3 Vitamini nerede , B3 Vitamini ne , B3 Vitamini nedir , B3 Vitamini nasıl , neden B3 Vitamini , niçin B3 Vitamini , ne için B3 Vitamini , B3 Vitamini anlam , B3 Vitamini sebep , B3 Vitamini açıklama , B3 Vitamini bilgi , B3 Vitamini hakkında , B3 Vitamini yapılır , B3 Vitamini hakkında bilgiler…
B6 VİTAMİNİ
Bu vitaminin eksikliği böbrek taşlarına neden olabilir. B6 vitamini eksikliği özellikle alınan besin proteince yüksek, karbonhidratça düşükse görülür. Yüksek miktarda protein yüksek miktarda B6 vitamini gerektirir. Ellerde titreme, nedensiz huysuzluk, huzursuzluk, uykusuzluk, unutkanlık yaşlılıktan değil, B6 vitamini eksikliğinden ileri gelebilir.
Bu vitamin;
pirincin ince zarında, yani kargo pirinçte (bu zar piyasada satılan pirinçte yoktur), bira mayasında, has buğday ununda (yani kepekli unda), sebzede, marul, arpa, soya fasulyesi, yulaf ve muzda bulunur. Ancak B6 vitamini pişmeyle kolay yok olduğundan, elden geldiği kadar çiğ besinlerden yararlanmaya bakmalı.
K VİTAMİNİ
Kanın pıhtılaşması bu vitamine bağlıdır. Bir yerimizi kestiğimizde kan durmuyorsa beden K vitamininden yoksun demektir. Bu vitamin bağırsaktaki bakteriler aracılığıyla bedende oluşur.
Kaynak: www.englishpage.blogcu.com izni ile alınmıştır

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.