2009– 2010 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI İLKÖĞRETİM OKULU TÜRKÇE DERSİ I. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR

2009– 2010 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI… İLKÖĞRETİM OKULU
TÜRKÇE DERSİ I. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR
            Dersin Adı                            :    Türkçe
Toplantı No                          :    1
Toplantı Tarihi                    :    04/09/2009
Toplantı Yeri                        :  Öğretmenler Odası
Toplantı Saati                       :  10:00
Toplantıya Katılanlar          :  (Okul Müdürü)
                                                        (Türkçe Öğretmeni)
GÜNDEM:
            1- Açılış ve yoklama
      2- Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ve Türk milli eğitiminin amaçlarının incelenmesi (1739 S.T.D)
     3- Türkçe dersinin genel ve özel amaçlarının incelenmesi
            4 – Müfredat Programının İncelenmesi (2098 S.T.D).
            5 – Yıllık ve günlük plânlarla ilgili açıklamalar (2551 S.T.D).
            6 – Atatürkçülük konularının yıllık ve günlük planlara aktarılması (2504 S.T.D).
            7 – Öğrenci başarısını arttırmak için alınacak tedbirler.
            8- Öğretim metot ve teknikleri.
            9 – Derslerde kullanılacak araç ve gereçler.
           10 – Ders öncesi hazırlık.
           11- Diğer zümre öğretmenleri ile iş birliği.
           12 – Ölçme ve değerlendirme.
      13- Performans ve proje görevlerinin tespiti ve değerlendirilmesi
      14-100 Temel Eser, sınıf kitaplıklarının oluşturulması, sınıf panolarının düzenlenmesi, kütüphane ve 
            sınıf kitaplıklardan nasıl yararlanılacağının belirlenmesi,           
           15- Okuma saati uygulaması
           16- Dilek ve temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1- Toplantı, Türkçe Öğretmeni … ve Okul Müdürü …’ın katılımıyla öğretmenler odasında 04.09.2009 tarihinde saat 10.00’da başladı. Zümre başkanlığına Okul Müdürü … seçildi. … İlköğretim Okulu Müdürü … 2009–2010 öğretim yılının hayırlı olması dileği ile toplantıyı açtı.
  2-1739 sayılı Türk Milli Eğitim Temel Kanunu başkan tarafından okundu. Okul Müdürü …., dersin kanunlara ve Türk milli eğitiminin amaçlarına uygun olarak işlenmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
  3- Türkçe Öğretmeni …. KAYA tarafından, 2098 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Türkçe dersinin genel ve özel amaçları okundu.
Türkçe Öğretmeni …. KAYA: “Bu maddelere göre, öğrencilerin anlama ve anlatma gücünü artırmak, estetik duygularını geliştirmek; öğrencilere Türk dilini sevdirmek, okuma alışkanlığı kazandırmak ve onları yurdunu seven, görevine bağlı, milli ve manevi değerleri koruyan birer insan olarak yetiştirmemiz gerekir. Amacımız ‘iyi insan, iyi vatandaş’ yetiştirmektir, bu da ancak dersin genel ve özel amaçlarını gerçekleştirmekle olabilir.” dedi.
  4- Müfredat Programı incelendi. Yapılan değişiklikler gözden geçirildi. Bu amaçla internetten talim terbiye kurulunun ve tebliğler dergisinin ilgili sayfaları incelendi
Türkçe Öğretmeni …. KAYA: “Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda; öğrencilerin kazanımlar ve etkinlikler yoluyla okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerini geliştirmeleri, dilimizin imkân ve zenginliklerinin farkına vararak Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmaları hedeflenmektedir. Türkçe Dersi Öğretim Programı’yla dinlediklerini, izlediklerini ve okuduklarını anlayan; duygu, düşünce ve hayallerini anlatan; eleştirel ve yaratıcı düşünen, sorumluluk üstlenen, girişimci, çevresiyle uyumlu, olay, durum ve bilgileri kendi birikimlerinden hareketle araştırma, sorgulama, eleştirme ve yorumlamayı alışkanlık hâline getiren, estetik zevk kazanmış ve millî değerlere duyarlı bireyler yetiştirilmesi amaçlanmıştır.” dedi.
  5-  6,7 ve 8. sınıflarda Bakanlık tarafından gönderilen öğretmen kılavuz kitaplarında bulunan tema esasına dayalı yıllık planlara göre hareket edilmesi, bu planlarda çevre ve okul şartlarına göre gerekli değişikliklerin yapılarak uygulanması kararlaştırıldı. Bu planların birer örneğinin cd veya çıktı halinde okul idaresine teslim edilmesinin uygun olacağı belirtildi.
 6- Atatürkçülük konularının 2504 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlandığı görüldü. İlgili Tebliğler Dergisi incelendi. Bu konuların ders kitaplarında yer aldığı görülmüştür.
6. SINIF 7. SINIF 8. SINIF
*Atatürk’ün hayatı
* Atatürk’ün fikir hayatı
*Atatürk ile ilgili anılar
*Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri
*Atatürkçü düşüncede yer alan konular * Atatürk’ün hayatı
*Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri
*Atatürkçü düşüncede yer alan konular
*Atatürk’ün Türk diline verdiği önem
**Atatürk’ün Türk tiyatrosuna verdiği önem
*Milli ahlak
*Milli kültür * Atatürk’ün hayatı
* Atatürk ile ilgili anılar
*Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri
*Atatürk’ün insan sevgisi
*Atatürk’ün akılcılık ve bilime verdiği önem
*Atatürk’ün milli eğitim hakkındaki görüşleri
*Atatürk’ün Türk Gençliğine emaneti
7- Türkçe Öğretmeni …. KAYA, bir önceki yıla ait başarı değerlendirmesini yaptı. Öğrencilerin daha başarılı, sosyal, araştırmacı, eleştirici, duyarlı birer birey olarak toplum hayatına katılmaları için yapılması gerekenler üzerinde duruldu.
                Tüm bunların neticesinde aşağıdaki kararlar alınmıştır.
a) Türkçe derslerindeki başarıyı yükseltmek için öğrencilerin okuma, yazma ve anlama çalışmalarına ağırlık verilecek, yanlışları anında düzeltilecektir.
b) Dersin amacına ulaşılabilmesi için öğrenciler kitap okumaya teşvik edilecek; okumanın faydaları üzerinde durularak, öğrencilere kütüphane sevgisi aşılanacaktır.
c) İşlenecek konular öğrencilere önceden duyurularak ya da konuyla bağlantılı araştırma ödevleri verilerek öğrencilerin ders öncesi bir hazırlık yapmaları sağlanacaktır. Konu derste öğrenci merkezli olarak verilen araştırmalardan yola çıkarak işlenecek, yıllık plânda yer alan yazar ve şâirlerin bulunabilen değişik kitapları sınıfa getirilecek.
d) Öğrencilerin okuma, anlama ve anlatma yeteneklerini geliştirerek, toplum önünde rahatça konuşabilmeleri için; ders dışı faaliyetlere önem verilecektir. Konular işlenirken daha önce işlenen konularla bağlantı kurularak, zihindeki kopuklukların giderilmesine çalışılacaktır.
e) Öğrencilerin konularla ilgili radyo ve televizyon programlarını ( panel, açıkoturum, forum, belgesel v.b.) seyretmeleri gerektiği vurgulanarak bunlardan öğrendikleri sınıfta anlattırılacaktır.
f) Dil bilgisi konularında mümkün olduğunca çok sayıda örneğe yer verilecek; kompozisyon ve derslerinde teorik bilgiden ziyade uygulamaya önem verilecektir.
g) Okul, ilçe, il ve yurt genelinde yapılacak yarışmalara öğrencilerin katılması sağlanacak, dereceye girenlerin eserleri okul panosuna asılacak ve bunlar öğrencilerin huzurunda teşvik amacıyla ödüllendirilecektir. Edebiyata karşı ilgi ve yeteneği olan öğrenciler desteklenecektir.
h) Öğrencilerin aktif olarak derse katılmaları sağlanacaktır. Böylece öğrencilerde görülen anlatım ve dil bozuklukları giderilerek bu konudaki becerileri geliştirilecektir.
     Bütün bunlara rağmen başarısız olan öğrencilerin başarısızlık sebeplerini öğrenmek için velilerle iş birliğine gidilecektir.
     
          8- Türkçe dersinde aşağıdaki alanlara uygun öğretim yöntem ve teknikleri belirtilerek bunlara uyulmasına karar verilmiştir.
 Öğrenme Alanı Okuma ise: Sessiz okuma, sesli okuma, göz atarak okuma, özetleyerek okuma, not alarak okuma, işaretleyerek okuma yöntemi, tahmin ederek okuma, grup olarak okuma, soru sorarak okuma, söz korosu, okuma tiyatrosu, ezberleme, metinlerle ilişkilendirme, tartışarak okuma, hızlı okuma teknikleri, eleştirel okuma
 Öğrenme Alanı Dinleme/İzleme ise: Katılımlı dinleme, katılımsız dinleme/izleme, not alarak dinleme/izleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme/izleme (empati kurma),grup hâlinde dinleme/izleme, yaratıcı dinleme/izleme, seçici dinleme/ izleme, eleştirel dinleme/ izleme
Öğrenme Alanı Konuşma ise: İkna etme, eleştirel konuşma, katılımlı konuşma, tartışma, kendisini karşısındakinin yerine koyarak konuşma (empati kurma),güdümlü konuşma, kelime ve kavram havuzundan seçerek konuşma, serbest konuşma, yaratıcı konuşma, tümevarım, tümdengelim, hafızada tutma tekniği,
 Öğrenme Alanı Yazma ise: Not alma, özet çıkarma, boşluk doldurma, kelime ve kavram havuzundan seçerek yazma, serbest yazma, kontrollü yazma, güdümlü yazma, yaratıcı yazma, metin tamamlama, tahminde bulunma, bir metni kendi kelimeleriyle yeniden oluşturma, bir metinden hareketle yeni bir metin oluşturma, duyulardan hareketle yazma, grup olarak yazma, tümevarım, tümdengelim, eleştirel yazma yöntemleri kullanılmalıdır.
   
          9- Türkçe Sözlük, İmla Kılavuzu, Atasözleri ve Deyimler sözlüğü Türkçe dersinde kullanılan temel araç gereçlerdir. Bunun yanında yeri geldikçe; dil bilgisi kitapları, ansiklopediler, antolojiler, öyküler, masallar, romanlar, gazete ve dergiler şiir cd‘leri, oyun cd‘leri ders işlenişinde kullanılabilir.
          10- Türkçe Öğretmeni …. KAYA  “Ders öncesi öğretmenin işlenecek konuya yönelik kaynak, plan vb. yönlerden hazırlıklı olması, öğrencilerini derse motive edici aktiviteleri önceden planlaması önemlidir. Bu yönde hareket edilecektir.” dedi.
         11-Türkçe Öğretmeni …. KAYA  “Yöre şartlarından kaynaklanan telaffuz ve anlatım bozukluklarının düzeltilmesinde, yazılı ve sözlü anlatımlarda; düzgün cümle kurma, imlâ kuralları ve noktalama işaretlerine uymak konusunda diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliğine gidilecektir.” Bu görüş Okul Müdürü ….  tarafından olumlu bulundu.
      12 -Yazılı yoklamaların biçimi konusunda uyulacak hükümler 2584 sayılı Tebliğler Dergisinden okunarak incelendi. Bu hükümler doğrultusunda Türkçe dersinin haftada 5 saat olmasından dolayı her dönem 3 yazılı yapılması kararlaştırıldı. Yazılı sınavların ilk ikisi klasik tarzda pedagojik esaslara uygun olarak (basitten zora, az puandan çok puana doğru) yapılacaktır. 3. yazılı ise, çoktan seçmeli dört seçenekli 20 sorudan oluşan ve SBS’ye yönelik test şeklinde yapılacaktır. Ayrıca 20.08.2007 tarihinde çıkan İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtildiği gibi her dönem bir sınav ortak yapılacaktır (Madde 36) Bu madde doğrultusunda I. ve II. dönemde III.  sınavların ortak yapılmasına karar verildi        
                   Yazılı tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır.
DÖNEM YAZILI AY HAFTA
    
   I. 1. Kasım      II.
 2. Aralık        II.
 3. Ocak          II.
    
  II. 1. Mart          II.
 2. Nisan    II.
 3. Mayıs       II.
       Türkçe derslerinde klasik yazılılarda 8-10 adet soru sorulması kararlaştırıldı:
          GRUP                                            SORU ADEDİ                            ORANI
        Türkçe anlam ve anlatım                     4                                              % 40
        Dilbilgisi                                             3- 5                                          % 30
        Yazılı anlatım (kompozisyon)            1                                               % 30
 
        Kompozisyon değerlendirilmesinde aşağıdaki ölçütler dikkate alınacaktır:
GRUP DEĞERLENDİRME
Anlatım (konuyu anlama, örnekleme,…) 10
Plân (olayları sıralama, bütünlük,…) 5
Tertip (yazının düzgünlüğü,…) 5
İmla (dilde duruluk, uygun kelime seçimi,…) 5
Düşüncede özgünlük 5
        Sınavlar bir amaç değil, bir araçtır. Sınavlarda, öğrencinin ne bildiği değil; neyi, ne kadar kavradığı ölçülür. Yazılılarda bilgi ve beceriyi ölçen kapsayıcı sorular sorulmasına; soruların açık, anlaşılır, kısa ve tüm konuları kapsar nitelikte çok sayıda olmasına; soruların ezbere dayalı olmamasına ve öğrencilerin imgeleme gücünü geliştirecek nitelikte olmasına; yazılı soruların fotokopi ile çoğaltılmasına; yazılıların bir ders saati içerisinde yapılmasına; not bareminin kâğıtlarda gösterilmesine; yapılan sınav  sonuçlarının en geç 10 gün içerisinde öğrenciye duyurulmasına karar verildi.
 
       13-İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri Türkçe Öğretmeni …. KAYA tarafından okunmuştur. Burada ölçme ve değerlendirmenin genel esaslarına dikkat edildi. Değerlendirme ve not verme sistemi vurgulandı.
20.08.2007 tarihli İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Performans Ödevleri artık ödev değil görev olduğu ifade edildi. Yönetmeliğin, “Öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir proje; her yarıyılda derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir performans ödevi hazırlar.”  hükmü vurgulandı.
2584 sayılı Tebliğler Dergisi uyarınca tüm öğrencilere her iki dönemde de en az bir performans ödevi verilmesine, isteyen öğrencilere de I. veya II. dönemde veya her iki dönemde proje ödevi verilmesine karar verildi.
 Proje ve performans görevleri verilirken okul ve çevre imkanlarının yanı sıra öğrencilerin ilgi, seviye ve isteklerinin de hesaba katılmasının gerektiği belirtildi.
       Sonuç olarak, öğrencilere düşünmeyi ve araştırmayı teşvik edici görevlerin verilmesi, görev konuları dağıtıldıktan sonra öğrencilerin şahsi çalışmalarına imkan tanınması; fakat gerektiğinde de yardım ve rehberlik edilmesi, kaynak önerilmesi veya sağlanması konusunda fikir birliğine varıldı
          
Türkçe dersi 6. 7. ve 8. sınıf proje ödev konuları olarak aşağıdaki konular belirlendi.
   1- Karagöz-Hacivat kuklası hazırlama ve bir replikle sunumu.
   2-Kendi sesinden şiir kaseti hazırlama(Şiirler öğrenciler tarafından belirlenecek)
3- Mehmet Akif ERSOY’un Hayatı ve İstiklal Marşı’nın incelenmesi.
   4-Türkçemize sahip çıkma, doğru kullanma ( araştırma ödevi)
   5-Meslek tanıtımı yapma. Bir meslek sahibi ile mesleğinin özellikleri hakkında röportaj yapma(grup çalışması)
   6-Herhangi bir konuda röportaj yapma( eğitim, sağlık,ekonomi,spor,iletişim vb.)
7-Türkçe ile ilgili bir konu seçerek anket yapma.
8-Dilimizde kullanılan yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını bulma çalışması.
9-Türkçenin kullanımıyla ilgili yapılan yanlışlıkların gözlem  yoluyla tespiti  ve bu yanlışlıkları düzeltme çalışması.
10-Bir oyun  canlandırma çalışması.( Gölge oyunu ,orta oyunu vb.)
11-Senaryosunu kendi yazdıkları bir oyunu canlandırma.
   12-Deyimleri konularına göre sınıflandırma.
13-Deyimlerin çıkış kaynaklarını araştırma.
14-Atasözlerinin çıkış kaynaklarını araştırma.
15-Konularına göre şiir antolojisi hazırlama.
16-Kitap inceleme.
17-Yaşanılan yörenin folklorunu inceleme.(yöresel kelimeler, mani, masal, ninni, bilmece, türkü, efsane vb.)
18-Atatürk’ün eğitim politikası üzerine araştırma yazısı hazırlama.
19-Atatürk’ün  çeşitli konulardaki sözlerini,  sınıflandırarak resimli olarak derleme.
20-Bir ya da iki ay süre ile günlük tutma(Belli bir süreye ilişkin kısmı değerlendirmek üzere)
21- Kurtuluş savaşında Türk kadınının katkılarını anlatan bir araştırma yazısı hazırlama.
22- Öykü yazma (Konu belirlenebilir.).
23- Oyun yazma.( Konu belirlenebilir.)
24-Şiir dinletisi hazırlayıp sunma.( bireysel ya da grup olarak)
25-Atatürk’ün sözlerini derleyip düzenleme.
26-Seçme şiir defteri tutma.(konuları farklı)
   27- Dergi hazırlama (grup çalışması)
   28- Şiir türleri hakkında bilgi toplama, şiir türlerinden örnekler verme
   29- Atatürk şiirlerinden oluşan bir dinleti hazırlama.
   30-Halk türkülerinin ortaya çıkış süreci (bir kasete kendi sesinden kaydetme ve bu türküleri kasete çekme çalışması)
  31-Efsanelerin ortaya çıkış süreci ve efsaneler( bu efsaneler kasete kendi sözlerinden çekilecek)
  32-Bir hikayede geçen sözcükleri yapı bakımından inceleme.( kitabın ilk 10-15 sayfası)
  33- Türk destanları ( Alp Er Tunga Sagusu, Oğuz Kağan Destanı, Bozkurt, Türeyiş,     Göç Destanı)hakkında araştırma yapma.
 34-Atatürk’ün anılarını derleme
35- Drama çalışması ( Kurtuluş Savaşı yıllarında olduğunuzu düşününüz. Yaşadığınız yerdeki halkı, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yanında, Milli Mücadeleye katkıda bulunmaya ikna etmek için bir toplantı düzenlediğinizi farz ediniz. Grup çalışması ile bu toplantıyla ilgili bir drama hazırlayınız)
36- Mimar Sinan’ın hayatı-eserlerinin albümü.
37-Bir konuda karikatür hazırlama.
38- Bilinen bir masalı yeni tasarladığı kapak ve resimlerle sunma.
39- Çanakkale savaşı ile ilgili bir sunu hazırlama.
40- Yaşadığımız yerle ilgili gazete hazırlama.
       Öğrencilere her dönem,  en az bir performans görevi verilmesi konusunda fikir birliğine varıldı ve 6.7.ve 8.sınıf performans  konuları aşağıdaki şekilde belirlendi.
 1-Okul ve sınıf panolarında sergilenmek üzere afiş tasarımı hazırlama
(UMUT,MUTLULUK,KAYGI,YALNIZLIK,ÖZLEM,BAĞIŞLAMA,TAKDİR ETME konularından bir ile ilgili olacak)
2-Kitap okuma ve faydaları ile ilgili okul ve sınıf panolarında sergilenmek üzere afişler hazırlama.
3- Gezip gördüğünüz bir yeri ayrıntılarıyla anlatınız.
4-Şiir dinletisi hazırlayıp sunma (Konusunu öğrenci belirleyecek)
5- Bir yazar ve eseri hakkında bilgi verme.( bu konu 15 dakika süre ile öğrenciler tarafından sunum yapılacak şekilde olacak)
6-Bir şiiri düz yazıya çevirme.
7-Yer adları efsane antolojisi hazırlama.
8-Bir öyküyü tiyatro türüne uyarlama.
9-Şiir incelemesi(biçim ve içerik yönünden)
10-Atasözü ve özdeyiş açıklama. (Konusu belirlenebilir.)
11-Yöremizdeki turizm çalışmalarını hakkında bilgi edinme.
12- Düğün veya nişan törenleri, asker uğurlama, şenlik vb. yöresel geleneklerin anlatılması.
13-Çeşitli edebiyat dergilerini inceleme.
14- Bilinen bir kişi,hayvan,eşya,yer ve olayla ilgili betimlemeler yapma.
15- Sözcüklerin gerçek ve mecaz anlamlarını araştırarak ,sözcükleri bu anlamlarına uygun biçimde cümlede kullanma.
16-“ de” ve “ki”lerin görevlerini, yazımına  ilişkin kuralları araştırma,bunları örnek cümlelerle gösterme.
17-İzlenen bir filmi,oyunu özetleme,eleştirme.
18-Yöremizin tarihi ve turistik özelliklerini anlatan bir yazının hazırlanması.
19-Bir paragrafın kelimelerinin köklerini,eklerini ve eklerin çeşitlerini inceleme.
20-Anı yazma.
21-İzlenen bir filmi,oyunu özetleme ,eleştirme.
22-Şiir türleri hakkında bilgi toplama , örnekler bulma.
23-Şiirler üzerinde redifleri ,uyakları ve çeşitlerini bulma.
24- Seçme şiir defteri tutma.
25-Atatürk’ün çeşitli konulardaki sözlerini derleme.
26-Bir  paragraftan ya da kitaptan alınmış cümlelerin ögelerinin incelenmesi.
27-Cümle çeşitleri ile ilgili araştırma yapma.
28-Hece ölçüsü ile bir şiir yazma( Şiir öğrencinin seçeceği bir konu üzerinde olacak)
29-Ömer Seyfettin,Reşat Nuri Güntekin,  Memduh Şevket Esendal veya Sait Faik Abasıyanık’ın bir hikayesinin incelenmesi.
30-Fiil çatılarını örneklerle açıklama ve bir paragraf üzerinde incelenmesi.
31-Biyografi yazma.
32-Yaratıcı masal yazma çalışması.
33-Yaratıcı öykü yazma çalışması.
34-Bayrağımızdaki ay ve yıldızın incelenmesi.
35-Aşık Veysel ŞATIROĞLU’NUN hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi veriniz.Beğendiğiniz beş adet şiirini yazınız.
36-Noktalama işaretleri ve kullanıldığı yerler (nokta, noktalı virgül, virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, tırnak, konuşma çizgisi, parantez, ünlem işareti)
37-Karacaoğlan’ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi veriniz; beğendiğiniz beş adet şiirini yazınız.
38-Türkçedeki ses olayları hakkında bir çalışma
39-Sınıf dergisi hazırlama( Bu konu ile ilgili dokümanlar çeşitli çocuk dergilerinden yararlanılarak ve renkli karton üzerine yapılacak))
40-Bir meslek sahibi ile mesleğinin özellikleri hakkında röportaj yapma(grup çalışması)
41-Nasrettin Hoca kimdir? Fıkralarından en az 20 tanesini yazınız.
42-Fiilimsiler
43-Komedi türünde bir piyes yazımı. (grup çalışması)
44-Bilmece,fıkra,mani kitabı oluşturma(grup çalışması)
45-Belirli gün ve haftalarla ilgili pano hazırlama(grup çalışması)
46-Karagöz ile Hacivat oyununun canlandırılması(grup çalışması)
47-Münazara yapma(grup çalışması)
48-Atatürk’e ait bir sözü afiş şeklinde hazırlama.
49- Eğitici köşe yazıları derleme ve bunların yorumunu yapma.
50-İzlediğiniz, okuduğunuz ya da çevrenizde duyduğunuz Türkçenin yanlış kullanımı ile ilgili söylemleri araştırma yapma
51-Kitap okuma alışkanlığı ile ilgili anket çalışması.
52- Çevre kirliliğine neden olan faktörler ve çözüm önerileriyle ilgili çalışma.
53- Birlik ve beraberlik ne demektir?Birlik ve beraberlik içinde yaşamak neden önemlidir? Birlik duygusu olan toplumların özellikleri nelerdir?
54- Savaşsız, yaşanabilir bir dünya oluşturmak için neler yapılmalıdır?
55- Çağdaşlaşmak ne demektir? Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Türk toplumunu çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak için yaptıkları ile ilgili çalışma.
56-Atatürk’ün kişilik özellikleri ile ilgili çalışma.
57- Sokakları, parkları, binalarıyla çok güzel olan ancak içerisinde hiçbir insanın yaşamadığı bir kent düşünün.Böyle bir kent size neler düşündürür? Savaşsız, barış dolu bir ortamda yaşamak için insanlara neler önerirsiniz?
58- Türkler, bugüne kadar hangi alfabeleri kullanmışlardır? Yeni Türk alfabesinin kabul edilmesinin nedenleri hakkında çalışma.
59- Kuş gribi nasıl  ortaya  çıktı? Sizce bunun altında ne gibi sebepler olabilir? Nesli tükenmekte olan hayvanları korumak için yapılması gerekenler nelerdir?
60- Her tarafın ormanlarla çevrili olduğu, çiçeklerin, böceklerin, kuşların bulunduğu bir ortamda yaşamak ister miydiniz? Böyle bir ortam insanları nasıl etkiler? Neden böyle bir ortamı bulmakta zorluk çekiyoruz?konulu araştırma yapılması.
61- Müze nedir? Müzelerin kuruluş amaçları nelerdir?Etnografya müzesi hakkında araştırma yapılması.
62- Vatan ve bayrak sevgisi neden yüce bir sevgidir?Vatan ve bayrak konulu bir araştırma yapma.
63- Evinizde evcil  hayvan  besliyor musunuz? Bir evde  evcil hayvan beslenebilmesi için ne gibi özelliklere sahip olması gerekir? Evcil hayvanlar ve özellikleri hakkında bir araştırma.
64- Neden ağaç dikmeliyiz? Ağaç olmayan yerlerde ne gibi olumsuz durumlar olabilir? Konulu araştırma.
65- Düzenli uyku başarıyı arttırır mı? Konulu bir araştırma yapma.(Öğrenciler tarafından çevresindeki kişiler gözlemlenecek)
66- Ulusal kültür ne demektir? Ulusal birliğimizi sağlayan etkenler nelerdir? Konulu araştırma yapma.
67- Yaptıkları işlerle ve eserlerle ünlü Türk ve dünya büyüklerinden örnekler veriniz.
68- Güzel sanatlar dediğimizde aklınıza ne geliyor?Atatürk ve güzel sanat konulu bir araştırma yapma.
69- Evimize gelen konuklara nasıl davranmalıyız? Misafirperverlik konulu bir araştırma yapma.
70- Yaşamınızı kolaylaştıran, olmazsa olmaz dediğiniz elektronik eşyalar nelerdir? Uzun süre elektrik kesildiği zaman, hangi araçların çalışmaması günlük yaşamımızı çok olumsuz etkilemektedir?Telefon olmasaydı günlük yaşamımızda ne gibi zorluklarla karşılaşırdık?Konulu araştırma yapma.
71- Bilim nedir? Bilim hakkında bildiğiniz sözler var mı?Büyücülük, üfürükçülük, falcılık gibi etkinlikler topluma ne gibi zararlar verebilir? Konulu araştırma yapma.
72- Size göre gerçek dostluk nedir? Dostluk konulu bir araştırma yapılacak.( Siz iyi bir dost musunuz? İyi bir dostun özellikleri nelerdir?
73-Doğup büyüdüğünüz yerdeki insanların alışkanlıkları nasıldır?konulu bir araştırma yapma.
74- Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyor olsaydık ve sizden bu sebeple bir şiir yazmanız istenseydi neler anlatırdınız ve yazardınız?
75- “Cumhuriyet döneminde, bilgisizliği kaldırmak için neler yapılmıştır? Korkunun kaynağı neden bilgisizliktir?”konulu araştırma yapma.
76- Hoşgörü nedir? Hoşgörülü olmak ne demektir? Hoşgörülü olmak bizlere neler kazandırır? Çevrenizde hoşgörülü olmayan insanlar var mı?
77-Hayata gülen gözlerle bakmak ne demektir? Hayata iyimser gözlerle bakan insanların özellikleri nelerdir? Siz hayata nasıl bakıyorsunuz? Gelecekten neler bekliyorsunuz?
78- Bayrağımız sizin için neler ifade ediyor? Yurdumuza neden sahip çıkmalıyız? Sahip çıkmazsak neler olur? Konulu araştırma yapma.
79-Küçük yaştaki çocukların  çalıştırılması veya çalışması sizce doğru mu? Siz çalışarak aile bütçenize katkıda bulunuyor musunuz? Çocukların çalıştırılması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
80- Kendinize olan güveniniz başarınızı nasıl etkiliyor? İnsanlar bir işte başarılı olmak için neler yapmalı? Özgüven konulu bir araştırma yapma.
81-Türkülerimizin özellikleri ve bizde hissettirdiği duygular nelerdir?Konulu bir araştırma yazısı yazma.
82- Ülkemizdeki gönüllü çevreci kuruluşlarının adlarını ve amaçları konusunda araştırma yapma.
83- En sevdiğiniz arkadaşınıza doğum gününde vermek üzere bir oyuncak tasarlayın.Tasarla-
dığınız oyuncağı çizerek gösterin.Arkadaşınıza oyuncağı nasıl kullanacağını anlatın.Oyuncağı
ile oynarken nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayınız.Tasarladığınız oyuncağın özellikleri-
ni yazınız.
84- Türkiye’nin en merak ettiğiniz ili ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapınız.Tarihi,turistik yerleri,doğal güzellikleri,geçim kaynakları,eğitim düzeyi,nüfusu vb. Her türlü resim,fotoğraf,
yazı,şiirle zenginleştirerek sunumu aktarın.
85- Atatürk’ün okul hayatını anlatan bir araştırma yapın,ulaştığınız bilgileri yazılı olarak sınıf panosunda sergileyin.
86- Çok sevdiğiniz bir hayvanın özelliklerini araştırınız.Bu hayvanla ilgili değişik resimler bulunuz.Niçin bu hayvanı çok sevdiğinizi anlatan bir yazı yazınız.
87- Kutladığımız bayramların isimlerini yazınız.Büyüklerinizle eski bayramlar konulu bir söyleşi yapınız.en çok sevdiğiniz bayram hangisidir?Neden?Bayramda çocuk konulu kısa bir yazı yazınız.
88- Okulda ve sınıfta huzurlu,mutlu ve başarılı olmak için ne olması gerekir?Kurallar listesi oluşturun
89- Çevre kirliliğinin nedenlerini araştırınız, yapılması gerekenleri yazınız.
90- Arkadaşlarınızda aradığınız özellikler nelerdir?Çok sevdiğiniz bir arkadaşınızla aranızdaki ilişkiyi anlatan bir yazı yazınız.
91- Su olmasaydı neler olurdu?Başlıklı bir araştırma yazısı yazınız.
92- Mahallenin bakkalı ile ilgili bir görüşme yapınız.( Ürünleri nereden aldığı,nasıl fiyat belirlediği,hangi koşullarda sakladığı ) Görüşme sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.
93- Evinizi,ailenizi resimle ve yazıyla anlatınız.
94- Çeşitli meslek guruplarını tanıtan poster çalışması yapınız.
95- Çeşitli ülkelerin bayrak resimleri hakkında bir araştırma yapınız.
96-Türkçemizin doğru kullanılması ile ilgili uyarı levhaları hazırlayınız.
97- Ülkemizin doğal güzelliklerini anlatan bir araştırma yapınız.
98- Türkçemizin güzel kullanılması ile ilgili bir afiş hazırlayın.Bu konuyu televizyonda reklam olarak gösterecek olsaydınız nasıl bir reklam senaryosu hazırlardınız?
99- Atatürk öğretmen olsaydı nasıl bir öğretmen olurdu?Atatürk yaşasaydı,çocukların hangi sorunlarını hemen çözerdi?Gelecekte hangi mesleği seçeceğinizi gerekçeleriyle yazınız.
100- Tasarrufun kişi ve toplum hayatındaki yerini ve önemi konulu bir araştırma yapınız.
101- Güzel konuşma ve yazma kişiye neler kazandırır?
102- Bireylerin birbirlerinin görüşlerine karşılıklı saygı göstermelerinin niçin gerektiğini ve bu  hoşgörünün topluma neler kazandıracağını açıklayan bir araştırma yapınız.
103- Elinizde bir yetki olsaydı, insanların mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşaması için neler yapardınız?
104- Nasıl bir doğada ve sosyal çevrede yaşamak istediğinizi anlatan bir  yazı yazınız.
105- Sizce öğretmen ve öğrenci ilişkileri nasıl olmalıdır? Öğrencinin uyması gereken kurallar hakkında araştırma yapınız?
106- Savaşların insanlık üzerindeki olumsuzluklarını anlatan bir yazıyı makale türünün kuralları içinde yazınız.(Araştırma)
107-Atatürk’ün yaşadığını varsayarak onunla bir röportaj yapınız.
108-Sevgi temasını işleyen şiirleri derleme çalışması.
109-Bir duygunun ele alınıp işlendiği öykü yazma çalışması.
110-Çevre kirliliğine neden olan faktörler ve çözüm önerileri.
111-Köy de mi yaşamak isterdiniz yoksa şehirde mi? Nedenlerini yazarak bir sunum hazırlayınız? (Oyun şeklinde de olabilir)
112-Kurtuluş Savaşı sırasında öğretmenlerin rolü olmuş mu? Konulu bir araştırma.
113-Kurtuluş savaşı sırasında öğrencilerin rolü olmuş mu?Konulu bir araştırma.
114-İlk atom bombasının ne zaman,nereye atıldığı,olayın sonuçları  ve atom bombasının etkileri hakkında  bilgi toplama,araştırma yapma.(Görüntülerle desteklenebilir)
115- Anne ve babalarınızın, öğretmenlerinizin verdiği öğütleri tutar mısınız?Öğüt almak hoşunuza gider mi?Büyükleriniz, sizlere ne gibi öğütler veriyor? Konulu bir araştırma yapma.
116- Bir satıcı olsaydınız, satacağınız ürünleri nasıl pazarlardınız? Reklamını nasıl yapardınız? Konulu bir araştırma.  ( Oyunla da desteklenebilir)
117- Sizden camın nasıl üretildiğini, üretilirken hangi aşamalardan geçtiğini araştırmanız isteniyor. Projeyi hazırlarken, camın kullanıldığı yerleri, cam sanayisinin ülkemizdeki durumunu, cam ambalajın çevre açından önemini de bulmanız beklenmektedir.
118- Öğrenci olarak sorumluluklarınızla ilgili bir tablo oluşturun.
119- Ülkemiz ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir kompozisyon çalışması yapınız.
120- Elektriği bulan kişinin hayatını araştırınız.Bu buluş olmasaydı,neler olurdu?
121-Oturduğu mahallenin  muhtarıyla bir görüşme yapma.
122-Çevresinde bulunan mağaza adlarını ve tabelalarını inceleme( Neden bu ismi verdikleri, ne üzerine çalıştıkları, amaçları…)
123-Anıtkabir ile ilgili araştırma yapma.(Çalışmaları sunu şeklinde verecek)
124-Ülkemiz için canını çekinmeden veren kişiler ile ilgili sunu hazırlama.(Şiirler, anılar, yaşananlar…)
125-Büyüklerinizin eskiden oynadığı oyunlar ile sizin oynadığınız oyunlar arasındaki farklar nelerdir?Büyükleriniz hangi oyunları oynamışlar, siz hangi oyunları oynuyorsunuz? Bu oyunların sizlere ve çocuklara kazandırdıkları ile ilgili araştırma.
126- Gelenek ve göreneklerimizle ilgili sunu-poster hazırlama.
127- Tüketici olarak nasıl daha bilinçli olabiliriz?
128- Atatürk konulu bulmaca hazırlama.
129- Türkiye’yi yurt dışında hiç görmemiş birine anlatacakmış gibi bir yazı hazırlama.
130- Mimar Sinan’ın tanıtılması ve eserlerinin görsel sunumu.
131- Depremle ilgili bir araştırma yazısı hazırlama.
132- Çalışmanın önemini resim- yazı-karikatür ve şiirlerle anlatma.
133- Ağacın önemini resim -yazı-karikatür ve şiirlerle anlatma.
134- İç Anadolu Bölgesini  resim -yazı- ve fıkralarla anlatma.
135- Saygı ve sevginin önemini yazı-şiir-karikatür ve resimlerle anlatma.
136. Kendi soy ağacını hazırlama ve biyografisini anlaşılır bir şekilde sunma.
137- Okul kütüphanesi daha verimli nasıl çalışır?
138- Bir öğrenci olarak günlük hayatta nasıl daha tutumlu ve verimli olabiliriz?
139- Reklâmların hayatımızı nasıl etkilediğini göstermek amacıyla bir anket hazırlama.
140- Okullarda yapılan milli bayram kutlamalarının daha ilginç bir hale getirilmesi nasıl mümkün olabilir?
141- Ninnilerimiz konulu araştırma yapma.
142- Çevre temizliği ile ilgili olarak sağlıkçılar ve yerel yönetimle  röportaj hazırlama.
      
           1.DÖNEM                                                                          2.DÖNEM
 Birinci Performans Ödev Takvimi:                                        İkinci Performans Ödev Takvimi:                                                                                                                                                                                                                                                           
Ödevin verilme zamanı  : Kasım ayının ikinci haftası        Ödevin verilme zamanı  : Mart  ayının üçüncü haftası                                                                                                       
Ödevin teslim zamanı    : Aralık ayının son  haftası           Ödevin teslim zamanı    :  Nisan  ayının son haftası                                                                                                                                      
Birinci Proje Ödev Takvimi:                                               İkinci Proje Ödev Takvimi:                      
Ödevin verilme zamanı  :  Kasım ayının ilk haftası          Ödevin verilme zamanı  :  Mart ayının ilk haftası
Ödevin teslim zamanı    :  Ocak ayının ilk haftası            Ödevin teslim zamanı    :  Mayıs ayının ilk haftası 
DEĞERLENDİRİLECEK ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARI Puan
Proje Hazırlama Süreci
1. Projenin amacını belirleme 5
2. Projeye uygun çalışma planı yapma 5
3. İhtiyaçları belirleme 5
4. Farklı kaynaklardan bilgi toplama 5
5. Projeyi plana göre gerçekleştirme 5
Projenin İçeriği                                                                                                                                   
1. Türkçe’ yi doğru ve düzgün yazma 5
2. Bilgilerin doğruluğu 10
3. Raporun akıcılığı ve anlaşılırlığı 10
4. Toplanan bilgilerin düzenlenmesi 10
5. Yaratıcılık yeteneğini kullanma 10
Projenin Sunumu                                                                                                                               
1. Türkçe’ yi doğru ve düzgün konuşma 5
2. Sorulara cevap verebilme 5
3. Konuyu dinleyicilerin ilgisini çekecek şekilde sunma 5
4. Sunuda akıcı bir dil ve beden dilini kullanma 5
5. Verilen sürede sunuyu yapma 5
6. Sunu sırasındaki öz güvene sahip olma 5
                                                                                                                    TOPLAM 100
         PROJE DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ                                    PERFORMANS DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ
ÖLÇÜTLER Puan
Zamanında ödevini yapma alışkanlığı kazanma  10
Planlı çalışma alışkanlığı kazanma ve uygulama 10
Türkçeyi iyi ve etkili kullanma 10
Kompozisyon 10
Estetik (temizlik, ahenk ve güzellik) 10
Yazım ve noktalamaya uyum 10
Kaynaklara ulaşma ve yeterince kullanma 10
Konu kapsamının yeterliği 10
Bilgi toplama yöntemlerini kullanmasındaki başarısı 10
Bir ana fikre ulaşma, yorumlama, amaca uygunluk 10
TOPLAM 100
 
         14- Türkçe Öğretmeni …. KAYA: “Türkçe derslerinin temeli olan okuma ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 100 Temel Eser, öğrencilerin Türk ve dünya klasikleri ile tanışmalarını ve severek ve zevkle kitap okumalarını sağlayacaktır.
Her öğrenciye okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Bunun için öğretmenin, öğrenciyi, ilgisini çekebilecek türde kitaplar okumaya yönlendirmesi gerekir. Öğretmen, kitap okumaktan hoşlanmayan öğrencileri kısa, resimli ve onların ilgisini çekebilecek kitaplar okumaya teşvik ederken okuma alışkanlığı kazanmış öğrencileri de edebî değer taşıyan eserleri okumaya yönlendirmelidir. Yeri geldiğinde yapılan küçük yardımlar ve özendirmeler, düzenlenen yarışmalarda verilen ödüllerle öğrencilerin okuma zevki ve alışkanlığı kazanmaları sağlanmalıdır.
Öğrencilerin okuma alışkanlıklarının geliştirilmesinde sınıf kitaplıkları da oldukça önemlidir. Zengin ve düzenli bir sınıf kitaplığı öğrencilerde okuma isteği uyandıracaktır. Öğretmen, okuma alışkanlığı kazandırmada velilerle iş birliği yaparak öğrencilere evde de okuyabilecekleri kitaplar önermelidir.
Yapılan bu çalışmanın verimli olabilmesi için evde okunan kitapların mutlaka sınıfta değerlendirilmesi gerekir. Evde okunan kitapların sınıf ortamında tartışılması öğretmene, öğrencilerin sınıf dışında okuyup okumadıklarını belirleme imkânı verir.
Öğretmen yalnızca, öğrencilerin okudukları kitapları değerlendirmekle kalmamalı, öğrencilere bir kitabı değerlendirmede dikkat edecekleri noktaları; eserlerin planı, düşünce yapısı ve olumlu/olumsuz yönlerini belirlemeleri konularında yol göstermelidir. Bunun yanında öğretmen, öğrencilerle birlikte bir kitap değerlendirerek öğrencilerin okuyacakları eserleri kendi başlarına nasıl yorumlayacaklarını ve bu eserlerden nasıl yararlanacaklarını göstermelidir. Öğretmen, öğrenciler tarafından doldurulacak okuma gelişim dosyasını dönem sonlarında değerlendirir.”dedi.
 Sınıf kitaplıklarının 100 temel eser dikkate alınarak oluşturulacağı belirtildi. 6–7 ve 8. sınıflar için tema ve etkinlik köşelerinin oluşturulmasına, kitaplıkların Türkçe öğretmeni rehberliğinde ve öğrencilerin ilgi ve zevkleri de göz önüne alınarak oluşturulmasına, kitaplığın yıl içindeki kullanımı ile ilgili sorumluluğun tüm öğrencilere ait olmasına karar verildi.
      15- Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırılması amacıyla Türkçe dersinin haftada bir saatinin “Okuma saati ” olarak ayrılmasına karar verildi.
Kaynak: www.englishpage.blogcu.com izni ile alınmıştır

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.