9.sınıf edebiyat Seyfi Baba metni cevapları

1-Veilen dizeler,döneminde yokaulluğun yaşandığını,ve annelerin evlat hasreti çektiğini,evsizlerin çoğaldığını,iç sıkıntısı çekildiğini ifade etmektedir.
2-Üç bölüme ayrılır serim,süğüm,çözüm.
3-Olay örgüsü:
*Kahraman anlatıcının eve gelip Seyfi Baba’nın hasta olduğunu görmesi
*Seyfi Baba’ya gitmesi için yola çıkması
*Seyfi Baba’nın evine gelmesi
4-Metindeki temel çatışma ”zenginlik-fakirlik”çatışmasıdır.Metnin teması ise ‘’sosyal sefalettir”.
5-Seyfi Baba metnindeki sokak ve ev tasvirleri metnin teması olan sosyal sefaleti yansıtmaktadır.
6-Metindeki anlatıcı,olay ve diğer kişilerle doğrudan ilşkili ve kahraman anlatıcının bakış açısına sahip bir anlatıcıdır.
7-Seyfi Baba adlı metin ritim ve ahenk unsurları bakımından şiirle ortak yönlere sahiptir.
8-Metindeki zaman unsurları ile kullanılan dil,eserin ”Milli Edebiyat Dönemi(1911-1923)”yıllarında kaleme alındığını gösterir.
9-Seyfi Baba şiirinde kullanılan nazım şekli olan manzum hikaye Mehmet Akif’in ustaca kullandığı nazım şeklidir.Şiirlerindeki toplum karşısındaki sorumluluk ve toplumsal hayat ile çevrenin tüm çıplağıyla adeta fotoğraf gibi yansıtılması Seyfi Baba’da da görülmektedir.yine aruzun ustalıkla kullanılması ve dilin aynı zaman sokağın dilinide yansıtması Akif’in Seyfi Baba metninde de görülmektedir
10-Mesnevi yapı ve konu olarak manzumhikayeden farklıdır.Mesneviden kendi arasında kafiyeli ve sınırlama olmaksızın beyitler kullanılırken manzum hikayede birbirine anlamca ve şekil bakımından bağlı dizeler kullanılır. Buna göre Seyfi Baba metni ”manzum hikaye geleneğine” göre yazılmışltır.
11-Seyfi Baba ve kahraman anlatıcı,duygu düşünce konuşma ve davranuş bakımından bireysel nitelikler gösteren,olay örgüsü ve içeriği ile birlikte ele alınıp çözümlenebilen,başka eserlerdeki benzetmelerinden ayırt edilebilen ”karakterler” dir.
Bu içerik internet kaynaklarından yararlanılarak sitemize eklenmiştir
Ekleyen: Mert

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.