IBM’in Yeni En Güçlü Kuantum Bilgisayarı

IBM’in uzun zamanlardan beri üstünde çalışmakta olduğu yeni kuantum bilgisayarını başarı ile test etti. 50 Kubit yani 50 kuantum bitine sahip bu bilgisayar diğer bilgisayarların aksine hesaplamaları yapmak için 1 ve 0 üzerine olmak üzere iki duruma sahip olmayıp, IBM bu bilgisayarı, bu işlemleri yaparken aynı zamanda birden fazla durumda olabilen yani hem 0 hem 1 durumunda olabilen kuantum bilgisayarları üretti. Üretilen bu bilgisayarlar ise sizin bilmekte olduğunuz bilgisayarlar değil. Laboratuvar ortamında özel testler ile geliştirilmekte olan bu bilgisayarlar oldukça karmaşık hesaplamaları milisaniyeler içerisinde yapabiliyorlar.

Sektörün En Güçlü Kuantum Bilgisayarı IBM’in

Bugüne kadar geliştirilmiş olan en güçlü kuantum bilgisayarı olan IBM 50 Kubit, IBM’e göre onların geliştirmiş oldukları en güçlü ve en hızlı işlem yapma kapasitesine sahip bilgisayar. Bu kuantum bilgisayarların yapmakta olduğu işlemler ise kuantum teknolojisi olmadan mümkün olmadığı da IBM tarafından belirtiliyor. Bununla birlikte hem 50 hem de 20 Kubit değerine sahip IBM’in bilgisayarları 90 mikro saniye boyunca kuantum durumunu muhafaza edebiliyor. Bu süre ne kadar kısa bir süre olsa da kuantum bilgisayar endüstrisinde oldukça rekor bir değer taşıyor. Peki kuantum bilgisayarlar ne işe yarar?

Kuantum Bilgisayarların Kullanıldığı Alanlar

İlk kuantum bilgisayar fikrini 1981 senesinde Paul Beniof attı. Bununla birlikte Max Planck enerjinin sürekli olmayarak kesintili değerlerde m, n, k adı verilen enerji kuantları ile salındığının ortaya atılan düşüncesinin teoriye dönüştürülmesi ile elde edildi. Olan durumlarla beraber kuantum fiziği içerisinde gelişmeler yaşanması ile birlikte teknolojik birtakım gelişmelerin de artması sonucunda günlük hayat içerisinde kuantum bilgisayar kullanma fikri birçok şirket tarafından benimsendi. Özelliklerine bakılırsa normal bilgisayarlardan 10 kat daha hızlı bir şekilde çalışabilen kuantum bilgisayarların normal bilgisayarlardan 100 kat daha yavaş çalışabilen modelleri de mevcut.  Multitask denilen yani aynı anda birçok işlemi beraber yapabilme özelliğinin bulunduğu bu bilgisayarlar bu yeteneklerini ise süperpozisyon denilen kuantum fiziğinde üst üste binme olarak adlandırılan teknolojiye borçlu. İçerisinde kullanılan devreler bütün elektronlardan arındırılmış olduğu için bu sayede birden çok işlemi aynı anda yapabilme kapasiteleri de mevcut oluyor. İçerisinden geçen bitler ise aynı anda 0 aynı anda 1 olabiliyor.

Teknoloji dünyasında evimizde kullandığımız bilgisayarlar daha önce insanlar için hayal gibiydi. Fakat günümüzde bu bilgisayarları evlerimizde de görebiliyoruz. Bu da kuantum bilgisayarların evde kullanılabilir olma özelliklerinin daha ümit verici olduğunu gösteriyor. Belki 10 belki 100 sene sonra evlerimizde bile kuantum bilgisayarları kullanabileceğimiz araştırmacılar tarafından söylenmese de ümit edilebilecek bir gerçek.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.