İletişim Ve Empati

Empati,bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır.Her insanın hayatı ve olayları değerlendirme biçimi kısacası algı kanalları farklıdır.İyi bir iletişimci
olmanın en önemli püf noktası iletişim kurmaya çalıştığımız kişinin algı kanallarını iyi bilmek ve empati kurmayı
öğrenmektir.Genelde iletişim sorunları zıt fikirlere sahip olmaktan kaynaklanmaz.Aksine kişiler aynı görüşte olmalarına rağmen birbirlerinin frekanslarına uygun empati kuramadıkları için iyi bir iletişimci olamazlar.
“Judie PAXTON ın yazmış olduğu kısa bir öykü de empatinin önemini gösteriyor bizlere….
Ortaokuldayken sınıf arkadaşlarımdan birisiyle ciddi bir tartışmaya girdim. Onun haksız olduğundan , kendiminse haklı olduğundan emindim.
Öğretmenimiz bize çok iyi bir ders vermeye karar verdi. Bizi bütün sınıfın önüne çıkardı ve onu masanın bir tarafına, beni de diğer tarafına yerleştirdi. Masanın tam ortasında yuvarlak , siyah renkli bir nesne vardı. O çocuğa nesnenin rengini sordu. Çocuk ‘beyaz’ diye yanıtladı. Söylediğine inanamadım , çünkü nesne siyahtı. Yeniden tartışmaya başladık ; bu kez de nesnenin rengi hakkında.
Öğretmen bu kez beni çocuğun yerine , onu da benim yerime geçirdi. Ve bu kez bana nesnenin rengini sordu. ‘Beyaz’ yanıtını vermek zorundaydım , çünkü belliki nesnenin bir tarafı beyaz , diğer tarafı ise siyahtı.
Öğretmenimiz o gün bana çok güzel bir ders verdi. Karşımdaki kişinin bakış açısını anlamam için , kendimi onun yerine koymam gerekiyordu….”
Gerek eş ve çocuklarımızla olan ilişkilerimizde gerekse iş hayatı ve sosyal ilişkilerimizde etkin bir iletişim yeteneğine sahip olmak istiyorsak empati yeteneğimizi geliştirmeliyiz.Öncelikle iyi bir dinleyici olmayı öğrenmemiz gerekiyor.Karşımızdakinin vücut dili,mimikleri ve ses tonundan onun duygu durumunu ve neler hissettiği hakkında ipuçları edinebilirsiniz.Etkili bir iletişim ve empati için birkaç öneri:
Karşımızdakini dinlerken nötr olarak yani önyargısız bir biçimde dinleyin.
Savunmaya geçmeyin, sadece dinleyin.
Çok fazla konuşmayın.
Konuşulanları yarıda kesmeyin.
Göz teması kurun.
Yumuşak bir sesle ve acele etmeden konuşun.
Empatik, sabırlı ve kabul edici olun.
Etkileşime önem verin, uygun olduğunda kişiye dokunun ve sarılın.
Geri bildirim verin.
Anlatılanlara gülmeyin, alaya almayın.
Duygularınızı gizlemeye çalışmayın.
Bu içerik internet kaynaklarından yararlanılarak sitemize eklenmiştir

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.