İşte emeklilere yapılan zamlar

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı bu toplantıdaydı. Başbakan Erdoğan zam oranlarını açıkladı. İzliyoruz..
Başbakan Erdoğan, ilk 6 ay için en düşük emekli aylığını yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığını da yüzde 4.5 oranında artırdıklarını açıkladı.
Bu iyileştirmeyle emekli aylıklarında ilk 6 ay için en az 63 lira, en çok 101 lira artış olacak. Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74, en çok 172 lira artış oldu.
601 lira olan en düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya, tarım SSK’lısı 480 liraya, esnaf emeklisi aylığı 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da 380 liraya çıkıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu sıralarda partisinin grup toplantısında konuştu.
KRİZ BİZİ TEĞET GEÇTİ DEDİĞİMDE BENİ HAFİFE ALDILAR
Aziz miletimizin yeni yılını tebrik ediyor 2010’un ülkemize, milletimize barış getirmesini temenni ediyoruz. 2009’da finans krizi etkisini gösterdi. Küresel ölçekte yaşanan krize rağmen 2009 yılı Türkiye için o ölçekte zorlu, çetin bir yıl olmamıştır. Kriz etkisini tüm dünyada ağırlaştırırken “Kriz bizi teğet geçecek” dedim, benim bu sözüm hafife alındı ve bu ifade üzerinden çok sayıda olumsuz yorum yapıldı. Bunu söylerken bir temenni iletmedim Türkiye ekonomisinin sahip olduğu gücün farkında olarak bu tespiti yaptım. Bu tespitimi IMF gibi birçok kuruluş da paylaşıyor Türkiye’nin en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alacağını söylüyorlar. Tüm dünyada krizin gerileme eylemine girdiğini, iyimser beklentilerin çoğaldığını görüyoruz. Başta ABD olmak üzere birçok ülkeden olumlu sinyaller almaya başladık. Bizim de umudumuz tahribatın bir an önce telafi edilmesidir. Türkiye G-20 zirvesinde olsun, IMF toplantılarında olsun ekonomik tezleri kullanılan, performansı yakından izlenen bir ülke konumuna gelmiştir.
IMF TÜRKİYE’Yİ PARMAKLA GÖSTERDİ
Krizin başlamasından hemen sonra ABD’de 158 banka battı bizde tek bir banka bile batmadı. 7 yılda denetim altında, bir finans bir bankacılık sistemi inşaa etmek için çalıştık. Bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı Rusya’da yüzde 18,5, Japonya’da yüzde 13.4 iken bizde bu oran yüzde 20.4. 2001 krizinde bu ülkede 21 banka battı. Bu bankaların zararı benim milletimin cebinden çıktı. 2008’den bu yana çok daha büyük bir kriz yaşanıyor. Yine tek bir banka batmadı. Ciddi anlamda bir denetim mekanizması var. İşsizlik de aynı. ABD, Japonya işsizlikte yüksek orana ulaşırken Türkiye’de işsizlik en son yüzde 13.4 seviyesinde kaldı. Bugün Türkiye’de kötümserler hala karanlık bir tablo çizmekte. İfade ettim dünya otoriteleri krizden Türkiye’nin en hızlı çıkan ülke olduğunu söylüyor. Banka battığı dönem kim vardı iktidarda? Neden 3,5 yıl iktidarda kalıp bıraktınız diye adamlar sormaz mı? Ama bizler kararlı biçimde ilk dönemi tamamladık. İkinci dönemi sürdürüyoruz. Bunların derdi ne? Alıştıkları işleri yapsak mı diyorlar. 2010’da IMF ve OCED’in Türkiye içibn büyüme tahmini yüzde 3.7 oranında. Bizim tahminimiz mütevazı yüzde 3.5. OCED’e göre 30 ülke arasında Kuzey Kore’den sonra en fazla büyüme kaydedeceği söyleniyor.
VARLIK BARIŞINI YAPAMAZSINIZ DEMİŞLERDİ
Eylül 2008’den bu yana dünya genelinde 87 adet kredi notu düşüşü gerçekleşirken 17 adet kredi notu artışı yapıldı. Türkiye kredi notu artırılan 17 ülke arasında yer aldı. Dün enflasyon ve ihracat verileri açıklandı. 10.6 olarak gerçekleşti. 2009’da enflasyonu yüzde 6.5’a kadar çektik. İhracatımız da 2009’da geriledi. Buna rağmen ihracatı hamdolsun yaklaşık 102 milyar dolara ulaştırdık. 2009 boyunca ihracatçılarla elele vererek yoğun bir gayretle 100 milyar doların üzerine çıkardık. 2009 sonunda Varlık Barışı uygulamasını başlatmıştık. Buradan aldığımız sonuçlar da dikkat çekici. 26 milyar 950 milyon TL yurtdışından olmak üzere tam 47 milyar 302 milyon TL beyan edildi. Bu beyanlar üzerinde tahakkuk eden vergi miktarı 1,5 milyar yani 1,5 katrilyon. Yapamazsınız dediler.
GÜVEN OLMASAYDI
Eğer güven olmasaydı bu neticeyi alamazdık. Küresel krizin etkisi sınırlı olmuştur. Bu etkiyi de geride bırakacak büyümeye devam edeceğiz. 7 yıldır her yılbaşında koyduğumuz hedefleri yakaladık. Yeniyıl boyunca kriz öncesinde de ulusal ve uluslararası krizlere şahit olduk. Terör, seçimler, kapatma davası, Cumhurbaşkanlığı seçimler gibi gelişmeler yaşadık. Ama Türkiye güçlü ekonomisiyle tüm belirsizlik noktalarını aştı ve hedeflerine ulaştı. 2010’un ilk günlerinde karamsarlık yüklü açıklamalar yapılıyor. Aklı selim sahibi olanlar da var onlar da olumlu açıklamalar yapıyorlar. 7 yıl boyunca hep yaptılar. Hep yanıldılar, karamsarlıktan vazgeçmediler. Şimdi yeni bir şey daha gündeme getiriyorlar. “Seçim” diyorlar. Aklı selim sahibi biri bunu kullanmaz. Herşey gayet başarılı yürürken kalkıp da böyle bir ifadeyi ortaya atmak Türkiye sevdası değil ama Türkiye’ye karşı nasıl tuzak kurarım, budur.
Kaynak:

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.