TÜRK EDEBİYATI DERSİ 11.SINIFLAR 1.DÖNEM 3.YAZILI SORULARI

TÜRK EDEBİYATI DERSİ 11.SINIFLAR 1.DÖNEM 3.YAZILI SORULARI
‘Küçük kız o gün sabah karanlığından akşam karanlığına kadar mutfağa su taşıdı durdu. Akşam olunca zenci halayık kendi yattığı mutfağın üstündeki odaya ince bir şilte, kaskatı bir yastık, kirden kaybolmuş bir yatak koydu. Çocuk burada yatacaktı.Su taşımaktan yorulan zavallı kızcağız yatağın içine girdi.Bahçedeki nar ağacının dallarına yansıyan bir şamdanın hafif ve titrek ışıklarına gözlerini dikerek ‘ Gece !… ’ dedi. Kirli yorganını başına çekti; sessiz, derin ve masum bir uykuya daldı.’
SERGÜZEŞT, Sami Paşazade Sezai
1-Sergüzeşt romanında hangi edebiyat akımlarının izlerini görmekteyiz.Yukarıdaki parçadan yola çıkarak örneklerle açıklayınız(10)
2- Siz bir Tanzimat (1.dönem) şairi olsaydınız yazdığınız şiirlerin şekil ve içerik özellikleri nasıl olurdu?(10)
3-Servet-i Fünun Döneminde sanat ve edebiyat tartışmaları daha çok hangi noktalarda yoğunlaşmıştır? (10p)
“ŞEFİKA–Ah, nineciğim nineciğim! Bir parçacık bırak da kendimi toplayayım; hepinizi hapisten, ölümden, sürünmekten ben mi kurtaracağım?Beni onun için mi paşa’ya vermek istiyorsunuz? Feda… Feda olsun. Gönlüm de feda olsun,canım da feda olsun.Ata , Ata da feda olsun . Yaparım bundan sonra ne emrederseniz onu yaparım. Lakin size bir ricam var: Halime merhamet edin de onu kabul edin. Ta ben Paşa’ya varıncaya kadar Ata duymasın. Allah’ınız aşkına duymasın. İki evladınızın başı aşkına duymasın.”
Namık KEMAL, Zavallı Çocuk’tan
“BATAK ESE –Efendi biliyo musunuz ki ben bunun daha nelerini bilirüm…Ben bekçi olduğumdan içün geceleri mahallede dolanırken buna çat pat sokak ortasında irast geliyorun.bir kereciğinde nereden geliyosun diye soracak oldum ,bana ne garşuluk verse eyü,taratordan(tiyatro)geliyon demesün mü?
MÜŞTAK BEY– Vay ferasetli adam vay!
BATAK ESE – Feres atlı adam sensin. Şinasi, Şair Evlenmesi‘nden
4-Şair Evlenmesi ve Zavallı Çocuk adlı metinleri(eserlerin bütününü göz önüne alarak)aşağıdaki maddelere göre inceleyiniz. .(15)
a)Yazıldıkları Dönem (3)
b)Yazılış Amaçları: (4)
c)Ana düşünceleri. (4)
d)Etkilendikleri Edebiyat Akımları: (4)
5-Geleneksel Türk tiyatrosu ile Tanzimat tiyatrosunu karşılaştırınız. .(10p)
6-Yukarıdaki tiyatro eserlerinden hangisi geleneksel Türk tiyatrosuna ait izler taşımaktadır? Açıklayınız. .(10p)
“Bu müsavat(eşitlik)tabiri çoktan beri gazetelerde kullanılmaktadır. Avrupalıların eşitlik dedikleri hangi sınıf ve zümreye ait olursa olsun kanunda zikredilen hükümlerin uygulanmasında herkesin eşit olması demektir. “ Ali SUAVİ,Müsavat
“Servet-i Fünun etrafında toplanan yazar ve şairlerin uğradığı hücumlar arasında en başarılısı Ahmet Mithat Efendi’den geldi. Ahmet Mithat Efendi “Dekadanlar” unvanıyla Servet-i Fünun yazarları aleyhine yazdığı makale matbuatta büyük bir hüsnükabul gördü. Dekadan kelimesi uzun bir müddet bir hücum ve aşağılama kelimesi olarak dillerde dolaştı.
Hüseyin Cahit YALÇIN,Edebi Hatıralar
“Bir kolu sarayın gerici ve geleneksel eğilimleriyle kuruntulu siyasetine uzanan, öteki kolu ülkede eskiliğe, medrese anlayışına Arap ve İran bulaşığı şiirlere bağlı ne kadar elemanlar varsa–ki pek sınırlı azınlığa karşılık büyük bir çoğunluktu .–Ahmet Mithat Efendi’nin çıkardığı Tercüman-ı hakikat gazetesine dayanan bu güç öyle bir etkinlik kazanmıştı ki Tanzimat Edebiyatının ve Batı sanatını savunanların İstanbul’da tek temsilcisi olan Recaizade Mahmut Ekrem Bey’i (Galatasaray Lisesi ve Mekteb-i Mülkiye) öğretmenliğinden de attırarak okul kürsülerinde bile onun yerine geçmişti. “ Halit Ziya UŞAKLIGİL, Kırk Yıl
7-Yukarıdaki üç metinden hareketle Tanzimat Edebiyatı öğretici metinleri ile Servet-i Fünun Edebiyatı metinlerini konu, yapı (tür),sanat anlayışları bakımlarından karşılaştırınız. .(10p)
8- Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemindeki edebi tartışma konularının adları aşağıda verilmiştir. Bu tartışmalara taraf olan edebiyatçıların adlarını yazarak tartışmaların içeriği hakkında bilgi veriniz.. (15p)
Kimler Tarafından Tartışıldığı Tartışmanın İçeriği
a)Dekadan: (4)
b)Abes-Muktebes:: (4)
c)Harabat-Tahrib-i Harabat: (4)
d)Zemzeme -Demdeme(3)
9- Tanzimat Edebiyatını etkileyen, oluşmasına zemin hazırlayan siyasi ve toplumsal etkenler, düşünce hareketleri ve sanat akımlarının adlarını yazınız. .(10p)
Not:Puanlar soruların sonunda belirtilmiştir.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
ÇALIŞAN DAİMA KAZANIR.
Bu içerik internet kaynaklarından yararlanılarak sitemize eklenilmiştir

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.