Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux işletim sistemi; açık kodlu, sürdürülebilir gelişim imkânı olan, çok kullanıcılı özellikli bir işletim sistemidir. Bilgisayar dünyasında yazılımcıların buluştuğu bir platform tarafından ortak olarak geliştirilebilen, ilk olarak IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere birçok platformda sorunsuz uyum gösteren ve çalışan, maliyetsiz bir işletim sistemi olarak bilinmektedir.

İlk ismi UNIX (Research Laboratories) olup; 1970’li yıllarda birçok büyük bilgisayarda çalışacak şekilde yazıldı ve geliştirilerek yaygınlaştı. Bilgisayar şirketleri, kendi ürettikleri bilgisayarlarda UNIX ismini farklı formlarda kullandılar. Sun Microsystems SunOS, IBM AIX gibi. Linux yazılımı, Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlandı ve daha sonra bilgisayar alanında birçok yazılımcının katkılarıyla geliştirilerek kullanıla gelmiştir. Yazılımcılardan oluşan platform, Linux işletim sisteminde hatalı bir kod tespit ettiklerinde hemen müdahale ederek düzeltmektedirler. Kendi içerisinde sürekli bir gelişim periyodu gösteren bir işletim sistemi olarak, gelişimi halen sürdürülebilir olan ve kullanımı her geçen gün daha da artarak devam eden bir işletim sistemi olmayı başarmıştır.

Linux İşletim Sistemi İlk kez Ne zaman Piyasaya Sürüldü?

Linux işletim sisteminin temeli, minix işletim sistemine dayanmaktadır. Minix işletim sistemini ise Andy Tannenbaum geliştirmiş ve ilk Linux çekirdeğini Ağustos 1991’de oluşturdu. Linux’un ilk sürümü 5 Ekim 1991 yılında Linux 0.02 sürüm olarak piyasaya kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Linux Destekli Donanımlar Hangileridir?

Linux işletim sistemi günümüzde farklı markalara ait olmak üzere birçok ana kartla uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Bunlardan bazıları şunlaradır;

  • Bilgisayarlar: IBM-PC’lerde Amiga, Atari, Apple gibi tabanı 68000 olan bilgisayarlarda kullanılabilmektedir.
  • İşlemciler: Alpha işlemcili bilgisayarlar, Sun Sparc, PowerPC, MIPS, ARM ve HP PA-RISC tasarımlarında da aktif olarak kullanılmaktadır. Bu donanımların dışında 80386 ve daha üst modelli IBM uyumlu bilgisayarların işlemcileri ile uyumlu bir şekilde kullanabilmektedir. IBM uyumlu kişisel bilgisayarlardan 80286 ve 8086 işlemcili bilgisayarlarda ise Linux’un kullanımı kısıtlıdır.
  • Diskler: Linux’un kullanılabildiği diskler ise AT uyumlu diskler olan 16 bit RLL, MRF ya da SCSI, EIDE, IDE disklerle sorunsuz çalışmaktadır.
  • Ana kartlar: Desteklediği Ana kartlar, MCA, ISA, VESA ve PCI tasarımlı ana kartlarla uyumludur.
  • RAM: 4 GB RAM’a kadarki bilgisayarlarda kullanılabilmektedir.
  • Ses Kartları: Ses kartları olan Gravis Ultrasound, SoundBlaster gibi birçok ses kartını desteklemektedir.
  • Ethernet Kartı: Ethernet kartları içerisinde 10 ve 100 Megabit özellikli Ethernet kartlarından PPP, CSLIP, SLIP, FDDI, ATM, ISDN desteği bulunmaktadır.
  • CD Sürücüleri: Bazı özel CD-ROM sürücüleri ile birlikte, ATAPI-IDE CD-ROM sürücüleri ile uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.
  • Ekran Kartları: VGA, EGA, CGA gibi Hercules ya da diğer bazı kartları desteklemektedir. Ayrıca ATI MACH32, ATI MACH8, 8514/A, ET4000, S3 ekran kartları ile sorunsuz çalışmaktadır.

Linux’un Kullanılabileceği Minimum Donanım Gereksinimleri

En az 4 Megabayt RAM, sabit disk kapasitesinin en az 40 Megabayt ve işlemcisi 386SX olan bilgisayarlarda rahatlıkla Linux işletim sistemi kurulabilmektedir. Rahat ve hızlı bir kullanım için ise, 8 megabayt RAM, 486 modelli işlemci ve sabit disk kapasitesi 200 megabayt olması yeterlidir.

Linux İşletim Sistemi Ücretli midir?

Bu işletim sistemi ortak bir yazılımcılardan oluşan platform tarafından sürekli geliştirilerek yeni sürümlerle herkesin kullanımı için dağıtılmaktadır. Ücretsiz olarak kullanıma sunulmaktadır. Kişisel bilgisayarlar ve özel tasarım bilgisayarlarda olmak üzere kullanımı her geçen gün yaygınlaşarak artmaktadır. İnternet üzerinden anonim FTP arşivlerinden indirilebilmektedir.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.